Twee verdachten aangehouden voor brandstichting in asielcentrum Bilzen

Iets meer dan een jaar na de brand in het asielcentrum van Grote-Spouwen zitten er twee verdachten in de cel. Een derde verdachte is vrij onder voorwaarden. Volgens Het Belang van Limburg heeft minstens één verdachte extreemrechtse sympathieën. De eigenares van het gebouw Maike Wijnants is nog altijd zwaar aangedaan door de brandstichting. De droom van een asielcentrum is voor haar mee in de vlammen opgegaan. "Als je ziet hoe wreed mensen kunnen zijn, heb ik schrik gekregen", vertelt ze in "Het Journaal".

In de nacht van 10 op 11 november vorig jaar ging het toekomstige asielcentrum van Grote-Spouwen, een deelgemeente van Bilzen, in vlammen op. Terwijl de brandweer bluste, klonk er applaus bij de omstaanders. De sfeer rond de komst van asielzoekers naar het vroegere rusthuis was dan ook al een tijd gespannen. Een dag later maakte de politie bekend dat de brand aangestoken was.

Het onderzoek duurde even, maar nu zijn dan toch drie verdachten in beeld gekomen. Het parket van Limburg bevestigt dat twee mensen in de cel zitten, en dat een derde verdachte vrij is onder voorwaarden. "Er zijn aanwijzingen dat ze mogelijk betrokken zijn geweest bij de brandstichting. Het onderzoek wordt voortgezet onder leiding van de onderzoeksrechter in Tongeren", is alles wat het parket kwijt wil.

Volgens Het Belang van Limburg is één van de verdachten een zestiger uit Zutendaal, die in september nog het nieuws haalde omdat hij met een pick-uptruck deelnam aan een betoging van Vlaams Belang op de Heizel in Brussel. Op de auto waren een adelaar, een SS-symbool en een nazislogan te zien. De andere aangehouden verdachte zou zijn partner zijn. Het parket wil die informatie niet bevestigen, maar uit goede bron horen we dat het inderdaad om die twee mensen gaat.

Burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (CD&V) is opgelucht dat er schot komt in de zaak over de brandstichting. "Het is een dossier dat veel maatschappelijke beroering heeft veroorzaakt. Ook veel tweespalt binnen onze gemeenschap, met valse beschuldigingen her en der. Dus het is goed dat duidelijk wordt wie de daders zijn en wat hun motieven zijn."

Eigenares van asielcentrum in "Het Journaal": "Ik ben er nog niet goed van:

Videospeler inladen...

Meest gelezen