Videospeler inladen...

Maximaal 15 mensen per plechtigheid: dit is het nieuwe voorstel om erediensten opnieuw te laten doorgaan

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft samen met de grote geloofsgemeenschappen een voorstel uitgewerkt om de coronamaatregelen een beetje te versoepelen, zodat bepaalde erediensten opnieuw kunnen plaatsvinden. De regel zou gelijkgesteld worden met de begrafenissen, dat wil zeggen dat maximaal 15 personen per plechtigheid mogen zijn. Het voorstel moet wel nog afgeklopt worden door de Kern en het Overlegcomité. 

Op dit moment zijn erediensten verboden, met uitzondering van huwelijken en begrafenissen. Bij begrafenissen mogen maximaal 15 mensen aanwezig zijn en bij huwelijken slechts 5. Dat laatste is te weinig volgens de regels van de Joodse gemeenschap. 

Na een klacht van Joodse organisaties oordeelde de Raad van State gisteren dat het verbod op erediensten als onderdeel van de coronamaatregelen te ver gaat. De maatregel moet ten laatste zondag worden aangepast, zodat erediensten op een bepaalde manier beperkt wel mogelijk zijn. 

Aan de regels voor kerst thuis gaan we niet sleutelen. 

Minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

"De Raad van State neemt vooral aanstoot aan het feit dat bepaalde religieuze huwelijken niet kunnen doorgaan, omdat er maar 5 personen aanwezig mogen zijn", zei minister Vincent Van Quickenborne vanmorgen. "De Joodse religieuze voorschriften schrijven voor dat bij een Joods huwelijk 10 mensen aanwezig moeten zijn om geldig te zijn." Binnenkort viert de Joodse gemeenschap ook Chanoeka, het feest van het licht. 

"Als er een uitzondering komt, moeten we zien dat we de godsdiensten op gelijke voet behandelen", zegt Van Quickenborne. Maar dat wil niet zeggen dat er grote versoepelingen op komst zijn voor Kerstmis. 

"Als je de cijfers vandaag bekijkt, is er geen ruimte voor grote versoepelingen", zegt hij. "Aan de regels voor kerst thuis gaan we niet sleutelen. Dat was eerder al beslist door de regering. Als het gaat over gebedshuizen, zullen we een goede afweging moeten maken tussen de godsdienstvrijheid en het beschermen van elkaars gezondheid."

Van Quickenborne heeft vanmiddag samengezeten met de grote geloofsgemeenschappen in ons land. Samen hebben ze een nieuw voorstel uitgewerkt: erediensten moeten opnieuw mogelijk zijn, onder dezelfde voorwaarden als begrafenissen. Dat wil zeggen: één persoon per tien vierkante meter en maximaal 15 personen per plechtigheid. De geloofsgemeenschappen mogen nu zelf beslissen wat ze met de regels doen. De Kern en het Overlegcomité moeten het voorstel wel nog afkloppen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Verbod valt niet langer uit te leggen"

N-VA-Kamerlid Michael Freilich is tevreden met het oordeel van de Raad van State. "Een verbod valt niet langer uit te leggen op het moment dat niet-essentiële winkels, zwembaden en musea open zijn", zegt hij in een reactie. "De rechters erkennen godsdienstvrijheid als een kernwaarde en aanvaarden het argument dat men dit ook collectief dient te kunnen beleven."

Het kan volgens Freilich evenwel niet de bedoeling zijn nu alle coronamaatregelen overboord te gooien. "Integendeel, met het stagneren van de curve roep ik iedereen die aan een eredienst zal deelnemen op om alle richtlijnen te volgen, net zoals we dat doen op het openbaar vervoer, in de winkels en in de musea."

Ook imam Brahim Bougaleb uit Lokeren verwacht dat zijn geloofsgemeenschap opgelucht zal reageren. "Vele moslims vragen er naar om hun spiritualiteit te kunnen beleven in gebedshuizen", zegt hij. 

Bekijk hier het gesprek met Michael Freilich (N-VA) in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Herbekijk de reportage in "Het Journaal" over Joodse erediensten (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

"Andere prioriteiten dan geloof op dit moment"

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is niet tevreden met de uitspraak van de Raad van State. "Een avondklok is veel ingrijpender dan het verbod op erediensten. Er lijken mij echt andere prioriteiten dan geloof op dit moment", zegt hij op Twitter. 

"Het is een heel opvallende uitspraak, omdat de Raad van State tot nog toe nooit andere grondrechten voorrang heeft gegeven op de COVID-maatregelen."

"Ik kan ook de redenering van Michael Freilich niet volgen", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Ik mag individueel boodschappen doen, zo snel mogelijk en dan terug naar huis gaan. De zwembaden zijn geopend voor mensen die om medische redenen moeten gaan zwemmen, dus individueel."

"Er zijn vandaag mensen die hun job verliezen, die hun horecazaak kapot zien gaan. Op dit moment moeten we het toch echt niet gaan zoeken door collectief met heel veel mensen samen te komen. Dan lopen we het risico dat we in januari nog in grotere problemen zitten. Ik denk dat je dat heel moeilijk uitgelegd krijgt aan mensen die met kerst enkel een heel beperkt feest kunnen vieren."

Voor Lachaert zal het er nu van afhangen wat er gebeurt met die uitspraak. "Wat ik absoluut niet zou willen, is dat men in het overleg vanmiddag zou gaan voor collectieve erediensten met heel veel mensen op het einde van het jaar. Dat zou echt onverantwoord zijn."

Bekijk hier het gesprek met Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V) en Vincent Van Quickenborne, minister van Justitie (Open Vld), in Terzake:

Videospeler inladen...

Meest gelezen