Vlaamse meerderheid heeft een akkoord over de betonstop

De Vlaamse regering en de Vlaamse meerderheidspartijen hebben een akkoord bereikt over de zogenoemde betonstop. Dat heeft Vlaams fractieleider Wilfried Vandaele (N-VA) bevestigd in "Villa Politica", op Eén. De betonstop houdt in dat er in principe niet meer wordt gebouwd in de open ruimte. De vorige Vlaamse regering is het niet eens geraakt over de kwestie omdat er discussie was over de vergoeding voor de grondeigenaars. 

Het nieuwe zogenoemde instrumentendecreet bepaalt dat eigenaars wier grond in een zone ligt waar niet meer mag worden gebouwd een ruimere vergoeding zullen krijgen. Volgens Vandaele zal dat 100 procent zijn van de geschatte marktwaarde. Tot nu toe was dat 80 procent van de verwervingswaarde. "We reiken de middelen aan om die bestemming te wijzigen", zegt Vandaele. "Die middelen waren tot nu toe niet voldoende."

"Diegene die de plannen maakt, zal daar de grootste kost van dragen", aldus Vandaele. Als een gemeente bijvoorbeeld zegt dat ze niet wil dat er op een bepaalde plaats wordt gebouwd, dan gaat ze volgens Vandaele ook moeten opdraaien voor de kosten.

Daartegenover staat dat je meer zal moeten betalen als je grond in waarde stijgt, bijvoorbeeld als je landbouwgrond hebt die in bouwgrond wordt omgezet. Die eigenaars zouden 25 à 50 procent van de gerealiseerde meerwaarde aan de overheid moeten betalen.

De zogenoemde woonreservegebieden - zo'n 12.000 hectare - worden onder een stolp geplaatst tot 2040: dat betekent dat er wordt beslist dat daar niet zal worden gebouwd. "Vlaanderen zegt daar dat je daar echt niet meer op mag bouwen", aldus Vandaele. "Als een gemeente vindt dat een bepaald stuk woonreservegrond goed gelegen is, kan ze die stolp opheffen."

"Het grote plan is die verharding te stoppen en er zelfs voor te zorgen dat een deel van de grond die nu verhard is weer onthard wordt", zegt Vandaele nog.

Bekijk hieronder het gesprek met Wilfried Vandaele in "Villa Politica" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

"Dit decreet zet de lokale besturen in pole position", zegt Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) in "Villa Politica". "Essentieel is ook de duidelijkheid die eigenaars krijgen, mensen die grond hebben liggen in woonreservegebieden. Zij moeten tegen 2040 duidelijkheid krijgen of er al dan niet op hun grond wordt gebouwd."

"De gemeenten krijgen een periode van 20 jaar om te beslissen wat ze doen met hun woonreservegebieden", aldus Coenegrachts."Dat is ook voldoende tijd om bepaalde reserves op te bouwen om bepaalde zaken uit te betalen."

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Coenegrachts in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen