25 jaar geleden mocht barman Gunther zijn eerste woordje zeggen in "Friends": "Yeah!"

"Als ik een man zie met een haarcoupe die helderder dan de zon is, dan zal ik onmiddellijk aan jou denken." En zo bleef de eeuwigdurende liefde van Gunther, de manager/barman van Central Perk, voor Rachel voor immer onbeantwoord. Maar intussen was Gunther in de immens populaire tv-serie "Friends" wel uitgegroeid tot de zogenaamde "zevende vriend", naast de 6 hoofdacteurs. Zijn echte carrière begon 25 jaar geleden toen hij in de 9e aflevering van het 2e seizoen - hij was nochtans al te zien in de 2e aflevering van het eerste seizoen - zijn eerste woordje mocht uitspreken: "Yeah." Die aflevering werd uitgezonden op 14 december 1995. Er zouden daarna nog heel veel afleveringen volgen voor James Michael Tyler, de acteur die gestalte gaf aan de immer beminnelijke Gunther.

James Michael Tyler: "Ik weet niet meer welke aflevering het was ("The one with Phoebe’s dad", red), dat Gunther "Yeah" zegt, zijn eerste zin in de serie. Ross gaf Gunther immers een 'slinky' (een spiraal van ijzerdraad die de trap kan 'aflopen', red) in Central Perk, nadat hij hem gevraagd had of hij thuis een trap had. Gunther zegt dan "Yeah", waarna Ross hem de 'slinky' geeft met de woorden: "Leef je er dan maar mee uit!" Ik was al in de serie aanwezig als figurant, dus had ik al geleerd om woorden met mijn lippen na te bootsen. Mijn eigen stem horen door de luidsprekers tijdens de opnames voelde voor mij op dat moment zelfs als heiligschennis aan." (Metro, september 2014)

Maar 25 jaar geleden klonk dat dus zo:

"Ik heb altijd gedacht dat mijn acteursopleiding me verder zou brengen dan te weten hoe een espressomachine werkt. Het is allemaal toevallig gebeurd en ik ben heel, heel blij dat ik juist dat talent gehad heb (Tyler zou de enige figurant aanwezig zijn geweest die wist hoe hij een espressomachine kon bedienen, ook al zou hij tijdens de opnames nooit echte koffie gezet hebben, red). Maar toegegeven, ik ben zelf geen koffiedrinker." (DigitalSpy, juni 2018)

Put the mouse back in the house

"Gunther was een vriendelijke man, erg verlegen wel en totaal onervaren in liefdeskwesties. Maar het hart op de juiste plaats. Al moet hij van Ross natuurlijk niets hebben." (Today, november 2019) Een van de opvallendste grappen die Gunther dan later ook maakte, was dan ook ten koste van Ross. Zo weet Gunther Ross op een gegeven moment te kleineren door tegen hem te zeggen: "Jij hebt seks met ezels." Ross studeerde op dat moment Nederlands, maar begreep er eigenlijk weinig van, terwijl Gunther vloeiend Nederlands leek te spreken. Tyler zou zelf aan de basis gelegen hebben van dat zinnetje en was achteraf verbaasd dat de producers het niet gecensureerd hadden.

Een andere opmerkelijke quote van Gunther blijft ook: "Put the mouse back in the house", nadat een vriendje van Phoebe net iets te veel getoond had van zijn geslachtsdeel in zijn korte broek "Een van mijn favoriete momenten in de serie. Ik vind die zin geweldig, briljant zelfs", gaf Tyler later toe.

"Ik ben blij dat ik nog regelmatig een cheque ontvang. Hetgeen er overblijft, nadat de hoofdacteurs betaald zijn. Ik heb natuurlijk nooit 1 miljoen dollar per aflevering uitbetaald gekregen. Dan zou dit een heel ander verhaal zijn geweest. Ik werd gewoon per aflevering betaald, iedere keer iets meer. Nu ben ik natuurlijk erg blij dat "Friends" me nog een supplement oplevert.  Maar het is niet zo dat ik kan zeggen: "Ik ben ooit Gunther geweest en kan me nu een eiland permitteren." Dat zou me nooit gelukt zijn." (Female First, september 2019)

"Op een gegeven moment kreeg ik een tweet van een medewerker van LEGO, waarin stond: “Central Perk in LEGO-blokjes zou niet echt zijn als we jou niet bijgevoegd zouden hebben." Tja, wat kan ik nu nog realiseren in mijn leven? Ik ben een LEGO-mannetje. Erg flatterend en te zot voor woorden tegelijk." (9Entertainment, oktober 2019)

"Hoe het met Gunther nu zou gaan? Ik denk dat hij een keten van Central Perks zou uitgebouwd hebben. Hij zou goed geboerd hebben, met een mooie toekomst, denk ik." (DigitalSpy)

"Ja, ik word op straat nog wel herkend als Gunther. Daar kan ik best mee leven", aldus Tyler nog. Na "Friends" was de intussen 58-jarige Tyler enkel nog te zien in bijrolletjes in onder meer "Sabrina, the teenage witch" en "Episodes". Ook acteerde hij in 1999 naast Sean Young in de bioscoopfilm "Motel Bleu". Maar wereldberoemd zal hij dus enkel blijven dankzij zijn rol van Gunther, met volgende grappige momenten, na zijn eerste woordje "Yeah", nu 25 jaar geleden:

Meest gelezen