27 EU-leiders kunnen begroting en corona-herstelfonds deblokkeren, België krijgt 5 miljard om corona aan te pakken

De 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie hebben in Brussel een akkoord bereikt over de kwestie van de Europese begroting en het corona-herstelfonds. Polen en Hongarije blokkeerden dat dossier omdat ze geen koppeling wilden met respect voor vrijheid en gelijkheid. Op de Europese top van twee dagen gaat het ook nog over de coronacrisis, over het klimaat en over de relaties met de Verenigde Staten en Turkije. 

Sinds half november blokkeerden Polen en Hongarije de begroting en het corona-herstelfonds, samen goed voor 1.800 miljard euro. Warschau en Boedapest voelden zich geviseerd door een afspraak met het Europees Parlement, waardoor landen die zich niet houden aan de Europese regels van vrijheid en gelijkheid, minder geld uit die Europese begroting zouden krijgen. 

Ik denk dat dit veel van de ongerustheden weghaalt 

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Mede door toedoen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel kwam er een compromis. Het strafmechanisme blijft overeind, maar lidstaten worden niet gesanctioneerd zo lang ze dat strafmechanisme aanvechten voor het Europese Hof van Justitie. Op die manier kunnen Polen en Hongarije wat tijd kopen. 

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wees het compromis niet af. "De oplossing hier maakt het mogelijk voor het Europese Hof van Justitie om een toetsing te doen", zei hij vanmiddag aan VRT NWS. "Ik denk dat dit veel van de ongerustheden weghaalt die in ons land aanwezig waren." Over de inhoud van het meningsverschil met Polen en Hongarije blijft De Croo op zijn lijn. "Een essentieel deel van de eengemaakte markt is dat iedereen in gans Europa ervan kan uitgaan dat justitie onpartijdig is."

Ons land en Luxemburg steunen het voorstel van Nederland dat de juridische procedure niet mag leiden tot vertraging en dat Polen en Hongarije een snelle procedure bij het het Europese Hof moeten volgen.

Hongarije en Polen liggen onder vuur omdat ze volgens de EU de onafhankelijkheid van rechters en media niet respecteren. Tegen beide landen lopen procedures voor inbreuken tegen de rechtstaat.

Bekijk hieronder een uittreksel van het interview met premier De Croo en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Nu Polen en Hongarije geen reden meer hebben om de begroting en het herstelfonds te blokkeren, komt er een recordbudget van 1.800 miljard vrij voor de lidstaten. "Die doorbraak is belangrijk", legt onze Europa-specialist Rob Heirbaut uit in "Het Journaal". "Op die manier wordt het budget niet geblokkeerd en kan Europa geld investeren in economische relance."

"Er gaat onder meer 5 miljard euro uit het herstelfonds naar ons land, en er komt ook geld bij om ons voor te bereiden op een harde brexit", zegt Heirbaut nog. 

Bekijk hieronder de toelichting door Rob Heirbaut in "Het Journaal" en lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

Aan het begin van de top gaf Europees president Charles Michel een overzicht van de agenda van de top. Het zal onder meer gaan over de coronacrisis en het vaccin, over de begrotingskwestie, over het klimaat en over de relaties met de VS na president Trump en met Turkije. Michel had het over een "moeilijke maar belangrijke top".

Lees voort onder de tweet.

Officieel staat de brexit niet op de agenda, maar Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zal ongetwijfeld verslag uitbrengen van haar onderhoud van gisteravond met de Britse premier Boris Johnson. 

De onderhandelaars van de EU en de Britse regering hebben nog tot zondag om een handelsakkoord te bereiken, maar het water tussen de EU en de Britten lijkt wel erg diep. De Commissie laat alvast weten dat ze ook volgend jaar bereid is om voort te onderhandelen met Londen.

Bekijk hier meer uitleg van onze reporter Willem Van Mullem in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen