Aäron Fabrice de Kisangani

5 nieuwe diersoorten ontdekt aan onze Belgische kust

Er zijn aan onze kust onlangs 5 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat melden de Belgische Strandwerkgroep en Natuurpunt: "We vonden een nieuwe schelp, een heremietzakje en 3 nieuwe visparasieten."

Deze herfst zijn er 3 exemplaren gevonden van de gladde snavelneut, aan de Westkust. Storm Odette had ze halfweg het strand afgezet. "De schelp is langwerpig en afgeplat en gaapt aan beide zijden. Eén zijde is snavelvormig toegespitst. De buitenzijde van de schelp is bedekt met een bruingroen vlies", klinkt het.

(Lees voort onder de foto)

Aäron Fabrice de Kisangani

Heremietzakje

Sinds kort heeft onze kust er ook een heremietzakje bij: het kleine heremietzakje. Deze nieuwkomer vind je regelmatig op de Belgische stranden,  bovenop zijn gastheer, de kleine heremietkreeft.

(Lees voort onder de foto)

Ingrid Jonckheere

Visparasieten

In juli werd ook nog een isopode ontdekt. Dat is een pissebed.  Eind november vond een kruier die aan het vissen was in de zee, enkele kleine pietermannen in zijn kruinet. In de mond van één daarvan zaten 2 van die isopodes. Het zijn visparasieten. Door de klimaatopwarming vind je de kleine pieterman meer en meer bij ons en nu is zijn parasiet voor het eerst in de Noordzee opgedoken.

Er doken nog 2 andere nieuwe visparasieten op: Anilocra frontalis en Nerocila bivittata.

Ingrid Jonckheere

Meest gelezen