De Amerikaanse president Donald Trump zegt
AFP or licensors

VS-president Donald Trump: "Israël en Marokko gaan volledige diplomatieke relaties aan"

Israël en Marokko hebben ingestemd om volledige diplomatieke relaties aan te gaan, dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump aangekondigd op Twitter. Als deel van de overeenkomst zullen de Verenigde Staten de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara erkennen, voegde hij toe.

"Opnieuw een historische doorbraak", schreef Trump over de kwestie op Twitter. Onze twee grote vrienden Israël en het Koninkrijk Marokko hebben ingestemd met volledige diplomatieke betrekkingen - een enorme doorbraak voor vrede in het Midden-Oosten! "

Het Witte Huis liet weten dat Trump en koning Mohammed VI waren overeengekomen dat Marokko "de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël zou hervatten en de economische en culturele samenwerking zou uitbreiden om de regionale stabiliteit te bevorderen''.

(Lees verder onder de tweet)

Ook onderdeel van de overeenkomst is dat de Verenigde Staten de soevereiniteit van Marokko over de Westelijke Sahara zal erkennen. "Marokko erkende de Verenigde Staten in 1777. Het is dus passend dat we hun soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkennen", schreef Trump daarover op Twitter. 

(Lees verder onder de tweet)

"Belangrijke stap voorwaarts"

De overeenkomst is het resultaat van gesprekken tussen de adviseur en schoonzoon van de president Jared Kushner en zijn belangrijke internationale onderhandelaar Avi Berkowitz.

"Dit is een belangrijke stap voorwaarts voor de bevolking van Israël en Marokko. Het verbetert verder  de veiligheid van Israël en tegelijkertijd creëert het  kansen voor Marokko en Israël om hun economische banden te verdiepen en het leven van hun volk te verbeteren",  reageerde Kushner op de deal.

Vierde land op rij

Marokko is het vierde land dat diplomatieke relaties normaliseert met Israël in enkele maanden tijd. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrein en Soedan gingen eerder dit jaar al diplomatieke relaties aan met Israël als uitvloeisel van een Amerikaans vredesplan voor het Midden-Oosten. 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahude, de Amerikaanse president Donald Trump en de  Marokkaanse koning Mohammed VI

Meest gelezen