Radio 2

Boeren Vlaamse Ardennen voeren actie met hun tractor: “Geef boeren ruimte”

De boeren van de Vlaamse Ardennen zijn op straat gekomen met hun tractor omdat ze zich zorgen maken over hun toekomst. Landbouwgrond wordt vaak voor andere doeleinden gebruikt, en boeren vinden het steeds moeilijker om nog een vergunning te krijgen. 

17 tractoren hebben zich verzameld in Kluisbergen. Elke tractor droeg 1 letter en samen werd de oproep “#geefboerenruimte” gevormd. “We richten ons met deze actie tot de Vlaamse regering”, vertelt landbouwer Jonas Hansens. “We roepen ze op om landbouw letterlijk en figuurlijk de ruimte te geven om te ondernemen.”

"Een landbouwer zonder grond is geen landbouwer"

“Het zal in de toekomst erg moeilijk worden om nog een vergunning te krijgen om vee te houden”, zegt Luc Reyntjens, een andere landbouwer die ook aanwezig is op de actie. “Mijn landbouwgrond zit dicht tegen een bos en blijkbaar zou onze uitstoot te hoog zijn. Persoonlijk heb ik daar mijn twijfels over. Ik kan me maar moeilijk voorstellen dat wij landbouwers de natuur te kort doen.”

“Blijkbaar zijn er nog niet genoeg bossen”, gaat Reyntjens verder. “Ik denk nochtans dat Kluisbergen een van de gemeenten is waar zeker genoeg bos is, maar door projecten zoals de uitbreiding van de N60 willen ze nog meer bebossing. Ik stel mij daar vragen bij en ik weet zeker dat ik daar niet alleen in ben. Mensen die hier komen wandelen vinden het hier prachtig: de combinatie met akkers, bos, weilanden en dieren. Als ze dat teniet gaan doen wat gaat er dan nog overblijven? Men wil duurzaamheid en korte keten landbouw, maar dat probeert men in mijn ogen nu kapot te maken. Wij willen onze grond behouden. Een landbouwer zonder grond kan geen landbouwer zijn.” 

kasto80

Meest gelezen