Bouw belevingscentrum over Beringse mijnwerkers start in 2021

Volgend jaar start de bouw van het mijnbelevingscentrum be-MINE PIT in Beringen. Dat is een toeristisch erfgoedproject dat al een hele tijd geleden is opgestart. Maar nu komt er schot in de zaak.

Be-MINE-PIT wordt een centrum waar het leven van de Limburgse mijnwerkers verteld zal worden, en komt op be-MINE, de mijnsite van Beringen. In juni 2018 heeft de provincieraad het startschot gegeven voor het hele project. Toen werd 2021 als openingsdatum vooropgesteld, maar vorig jaar werd al duidelijk dat dat niet gehaald zou worden, omdat de procedure heel wat langer duurt.

Volgend jaar zou de bouw dan wel kunnen starten. Binnenkort wordt duidelijk welk team dat gaat doen, zegt gedeputeerde voor toerisme Igor Philtjens: "We hopen met die keuze te landen op begin 2021, om dan letterlijk en figuurlijk de schup in de grond te steken." 

Bezoekers zullen de drukkende warmte, het lawaai en de geuren aan den lijve kunnen ervaren

Be-MINE-PIT wordt een belevingscentrum waar je ook veel kan leren. Igor Philtjens: "Er komt een ondergrondsimulatie waar bezoekers de zware omstandigheden van het werk in de mijn aan den lijve kunnen ervaren. Er komt ook een reconstructie van de verdwenen passerelle, die de bezoekers een zicht geeft op de hele mijnsite en de omgeving."

Meest gelezen