Brussel heeft plan klaar voor vaccinatie tegen corona: "Derde golf zou hele plan overhoop gooien"

Het Brussels Gewest heeft een plan klaar voor de vaccinatie van zijn inwonders tegen corona. De eerste 45.000 vaccins zijn exclusief bestemd voor het zorgpersoneel en de bewoners van de woonzorgcentra. 

Het Brussels Gewest is klaar om te beginnen met de vaccinatie tegen het coronavirus. Als het vaccin begin volgend jaar zijn Europese goedkeuring krijgt, dan komen eerst de bewoners en de verzorgers van de woonzorgcentra aan de beurt. Zij zijn samen al goed voor 45.000 vaccins. Hun inenting zal in de woonzorgcentra zelf gebeuren.

Als alles volgens plan verloopt, zouden alle Brusselaars tegen eind 2021 een vaccinatie kunnen krijgen
Inge Neven, hoofd Brusselse Gezondheidsinspectie

Vaccinatiecentrum

Daarna komen andere risicopatiënten aan de beurt, zoals mensen met gezondheidsproblemen en 65-plussers.  In een volgende fase volgen essentiële beroepen zoals brandweer, politie en apothekers. "Zij zullen naar één van de vaccinatiecentra moeten gaan", zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Om die in te richten zullen we enkele bestaande testcentra ombouwen. We werken ook aan het idee om één van de expohallen op de Heizel tijdelijk te gebruiken. Als alles volgens plan verloopt, zouden alle Brusselaars tegen eind 2021 een vaccinatie kunnen krijgen."

Derde golf

"Momenteel telt Brussel het kleinste aantal nieuwe besmettingen", geeft Neven nog mee. "Maar we moeten waakzaam blijven voor lokale uitbraken. En ook de eindejaarsperiode baart ons zorgen. Als we daarna een nieuwe, derde golf zouden krijgen is de schade niet te overzien. Bovendien zou zo een nieuwe golf ook het hele vaccinatieplan overhoop kunnen gooien", waarschuwt Neven nog.

Meest gelezen