De Diana-look is weer "hot": Lady Di herleeft als stijlicoon door Netflix-reeks "The crown"

Meer dan 20 jaar na haar overlijden doet prinses Diana weer van zich spreken in de modewereld: de Diana-look is opnieuw hot. Dat heeft alles te maken met het vierde seizoen van de Netflix-serie “The crown”, waarin het verhaal van haar romance, haar sprookjeshuwelijk en haar bittere vechtscheiding met kroonprins Charles uitgebreid aan bod komt. Behalve met haar galajurken kon ze ook een prinselijke glamour geven aan “girl next door”-outfits zoals joggingpakken, sweatshirts en wollen truien. En die duiken nu weer op in allerlei collecties, vertelt modejournaliste Veerle Windels in “Nieuwe feiten” op Radio 1.

Actrice Emma Corrin als prinses Diana in een baljurk van Oscar de la Renta op de cover van de Britse Vogue, je kon er niet naast kijken. Stijlicoon Diana is terug, met dank aan de Netflix-serie “The crown”. 

Bekijk hier een verslag over "The crown" uit "Het Journaal" van 14 november 2020 (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Diana's typische kledingstijl, en met name haar streetstyle outfits duiken op in nieuwe collecties en vintage webshops: ze kon stijlvol zijn in joggingpak, sweatshirts en baseballcaps, en gaf daarmee aan hoe je als gewone “girl next door” toch ook een prinses kon zijn.

Via tv-series kunnen ontzettend veel trends overwaaien naar het grote publiek, en dus zeker ook naar modeontwerpers.

Veerle Windels, modejournaliste De Standaard

“Er zijn geen modeweken dit jaar” vertelt modejournaliste Veerle Windels (De Standaard) in “Nieuwe feiten” op Radio 1: “Wij als journalisten en de buyers van al de modewinkels moeten dat nu allemaal online op video volgen. En dan zie je dat via series, via televisie ontzettend veel trends kunnen overwaaien naar het grote publiek en dus zeker ook naar de modeontwerpers. Dat geldt voor “The crown”, maar ook voor andere series zoals “The queen’s gambit” of “Peaky Blinders.”

Actrice Emma Corrin als prinses Diana in de Netflix-serie "The Crown".
Netflix 2020, Inc

Diana is wel langzaam gegroeid in haar rol als stijlicoon, vertelt Veerle Windels: “Niet dat dat zo fantastisch was wat ze droeg -  in de vroege periode althans: dat typische Britse kantje met die ronde witte kraagjes, gouvernantejurken, strikjes… En heel oubollige prints ook vaak.”

Beluister hier het gesprek met Veerle Windels uit "Nieuwe feiten" (en lees voort onder de audio):

2007 Getty Images

Maar Diana slaagde er ook in om doodgewone outfits een tikje glamour te geven: “Ze had ook wel iets van de “girl next door”, vind ik zelf. Ze ging graag in een joggingpak rondwandelen, ze trok toen waarschijnlijk een jasje van haar man aan. Ze had ook een zwak voor heel leuke bijna-kerstmis-truien met schapen erop, ze droeg heel graag platte schoenen, geen hoge hakken dus.”

Lees voort onder de foto's:

Ontrouw

Als stilaan bij het grote publiek duidelijk wordt dat het huwelijk van Charles en Diana aan diggelen ligt, zie je een keerpunt in haar kledingstijl, stelt Veerle Windels vast: “Ze wist hoe ze zich moest kleden, en ze wist vooral wanneer ze zich op een bepaalde manier moest kleden. Je ziet een echte cesuur op het moment dat iedereen wel weet dat Charles al lang vreemdging met Camilla.”

Op 29 juni 1994 – ze zijn dan al gescheiden van tafel en bed – zendt de commerciële zender ITV een interview van journalist Jonathan Dimbleby met prins Charles uit. Als Dimbleby vraagt of hij Diana trouw gebleven is zoals hij beloofde tijdens de huwelijksplechtigheid, antwoordt Charles meteen “ja”, om er na een korte pauze op te laten volgen “… tot het huwelijk onherstelbaar stuk was.” 

Bekijk hieronder een fragment uit het ITV-interview waarin Charles erkent dat hij Diana bedroog, maar enkel nadat hun huwelijk "onherstelbaar stuk" was:

Op de avond van de uitzending is Diana in Londen te gast op een liefdadigheidsgala van het blad "Vanity Fair". Op het laatste moment beslist ze om van outfit te wisselen en een gewaagde zwarte jurk te kiezen, die ze al drie jaar niet heeft durven dragen. Ze ziet er zo verbluffend uit, dat boulevardkrant "The Sun" zich de volgende dag vrolijk maakt over Charles met als kop boven haar foto: "The Thrilla He Left To Woo Camilla” (de thriller die hij verliet om Camilla te verleiden).

Lees voort onder de foto:

Revenge dress: de jurk van de wraak

Veerle Windels: ”Die dag droeg ze een fenomenale jurk met een ongelooflijke halsuitsnijding. En dat is wat men dan een “revenge dress” gaat noemen in het jargon, een wraakjurk. En je ziet dat ze van dan af echt groeit in die rol. Van: kijk eens hoe ik er vandaag uitzie! Mijn kleren zijn bijna power tools, wapens, om toch te tonen er is leven na Charles."

Diana drops

“Je moet ook weten: ze heeft ook heel veel voor de Britse mode gedaan. Ze was gek op Britse designer fashion. Zoals Michelle Obama de Amerikaanse mode op de kaart zette, zo heeft prinses Diana dat in de jaren 80-90 gedaan, en dat is toch ook wel belangrijk om te weten.”

"Wat er nu gebeurt is dat er truien die zij droeg worden heruitgegeven. Misschien is het wat overdreven om van een Diana-mania te spreken, maar het is wel fijn dat die truien er weer zijn. We spreken nu in de mode van “drops”, dat betekent een mini-collectietje, en op-is-op. En nu krijgen we “Diana drops”, noem het zo maar."

Meest gelezen