AFP or licensors

"Ernstig" nucleair incident in Finland, maar geen stralingslek

Een kernreactor in Finland werd automatisch uitgeschakeld, nadat een stralingspiek in de systemen van de fabriek was gedetecteerd. Dat heeft de nucleaire veiligheidsautoriteit van het land bekendgemaakt. Er lekte geen straling uit de reactor, volgens de veiligheidsinstantie.

"Er is geen gevaar voor mens en milieu" vanwege het incident bij de Olkiluoto 2-centrale in het westen van Finland, zei Tomi Routamo van de nucleaire veiligheidsinstantie STUK.

Hoewel de stralingsniveaus rond de fabriek normaal zijn en er geen extern lek was, beschreef STUK het incident in een tweet als "ernstig". STUK kondigde later aan dat "de situatie stabiel is en de centrale veilig is", en dat het stralingsniveau weer normaal was.

(Lees verder onder de tweet)

"Een dergelijke gebeurtenis is nog niet eerder in Finland voorgekomen", voegde Routamo eraan toe. Automatische systemen detecteerden verhoogde niveaus van radioactiviteit in de stoomleidingen van het koelsysteem van de reactor. De oorzaak van de piek is nog niet bekend en volgens Routamo zijn onderzoeken gaande.

Meest gelezen