Amerikaanse adviescommissie geeft groen licht voor toedienen van Pfizer-BioNTech-vaccin 

Het coronavaccin van Pfizer-BioNTech kan vanaf volgende week toegediend worden in de Verenigde Staten. Een adviescommissie van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA) heeft daartoe het licht op groen gezet. 

De adviescommissie stemde met 17  tegen 4 stemmen voor de goedkeuring van het vaccin. Volgens de experten wegen de voordelen van het inenten van personen ouder dan 16 jaar op tegen de mogelijke risico's. Ze discussieerden wel lang over mogelijke allergische reacties, nadat de voorbije dagen twee mensen die in het Verenigd Koninkrijk ingeënt waren, zware allergische reacties vertoonden. 

Er zal daarom een waarschuwing op het vaccin komen, zegt Marion Gruber van het FDA. Het zal afgeraden worden aan personen van wie bekend is dat ze allergisch zijn aan een van de ingrediënten. 

Het advies van de commissie moet nog formeel bekrachtigd worden door de FDA, maar dat zou binnen enkele dagen gebeuren en naar verwachting geen problemen opleveren. De volgende week zou dan kunnen gestart worden met massale inentingen. Die spuitjes zullen in eerste instanties gaan naar het zorgpersoneel en de woonzorgcentra. 

De uitbraak van COVID-19 heeft al aan bijna 300.000 Amerikanen het leven gekost. Het aantal besmettingen is opgelopen tot meer dan 200.000 per dag en stijgt nog exponentieel. De verkozen president Joe Biden heeft aangekondigd dat hij van het bestrijden van de pandemie zijn eerste prioriteit zal maken. 

Meest gelezen