Grondwaterexpert bevestigt: "Duvel wordt inderdaad gemaakt met hetzelfde water als coronavaccin"

Brouwerij Moortgat gebruikt wel degelijk hetzelfde grondwater voor zijn Duvel, als geneesmiddelenproducent Pfizer voor het coronavaccin. Dat heeft Marijke Huysmans uitgezocht. Zij is grondwaterhydroloog aan de KU Leuven en de Vrije Universiteit Brussel. "Ze hebben allebei een vergunning om grondwater op te pompen uit dezelfde grondwaterlaag", legt ze uit op Radio 2 Antwerpen. Beide bedrijven zijn gevestigd in Puurs - Sint-Amands. Ook watermaatschappij Pidpa bevestigt dat de bedrijven hetzelfde water gebruiken: "Dat van ons!", zegt het trots.

"Ik heb inderdaad een fact check gedaan toen ik de reclame van Duvel zag in de kranten", lacht grondwaterhydroloog Marijke Huysmans. "Drink Duvel, dat maken ze van hetzelfde water als het coronavaccin, stond er. Het trok me wel aan, om te weten welk water dat dan precies was en of beide bedrijven inderdaad hetzelfde water gebruiken."

Ze ging het opzoeken in de vergunningendatabank: "Daaruit blijkt dat Duvel grondwater oppompt uit een laag op 63 meter diepte en dat Pfizer ook een vergunning heeft voor diezelfde laag op 68 meter diepte. Beide bedrijven pompen dus water op uit dezelfde laag."

Bier bestaat voor 80 tot 90% uit water, ik betwijfel of er ook zoveel water in het vaccin terecht komt

Marijke Huysmans - grondwaterhydroloog

"Vooral voor het maken van bier is de kwaliteit van het water heel belangrijk", gaat Huysmans voort. "Want bier bestaat uit 80 tot 90 procent uit dat grondwater en dat bepaalt dus ook de smaak van het bier." Maar is dat ook het geval voor het vaccin? "Ik betwijfel of er ook daarin zoveel van dat grondwater terechtkomt", lacht ze. "Ik weet niet zo heel veel van de productie van vaccins."

(lees verder onder de tweet)

Extra grote toevoerleiding

"Ze gebruiken wel allebei zeker ook ons water", laat Alain T'Syen weten, de woordvoerder van watermaatschappij Pidpa. "Naar de brouwerij hebben we zelfs een extra grote toevoerleiding gelegd. Al is het inderdaad zo dat de bedrijven ook zelf grondwater oppompen en zuiveren. Dat doen meer bedrijven, om bijvoorbeeld te koelen."

En ook dat Pidpa-kraanwater wordt bij de productie gebruikt, volgens T'Syen: "Ik zeg altijd dat ik wel Duvel m├│et drinken om Pidpa te steunen", lacht hij. "Maar laat het dus vooral duidelijk zijn dat ons kraantjeswater even lekker en gezond is als flessenwater."

Meest gelezen