Claudio Arnese

Genk en Halen buizen op verloren portefeuille-test van "Factcheckers"

Verloren portefeuilles die binnengebracht worden in gemeentehuizen of politiekantoren, gaan in 1 op 5 gevallen verloren. Dat bleek gisteren in het televisieprogramma "Factcheckers" op Eén. Ook in Genk en Halen verliep dat niet van een leien dakje.

In het televisieprogramma "Factcheckers" zochten presentatoren Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren uit of gevonden portefeuilles verloren gaan bij gemeentehuizen en politiekantoren.  Dat testten ze in 50 Vlaamse steden en gemeenten, waaronder ook 10 Limburgse gemeenten: Leopoldsburg, Hamont-Achel, Kinrooi, Halen, Genk, As, Gingelom, Hasselt, Hoeselt en Voeren. Op de meeste plekken kreeg de eigenaar zijn of haar portefeuille netjes terug, maar in Genk en Halen ging het iets minder vlot.

Geen kwaad opzet, maar had niet mogen gebeuren

Dorien Baens, politie LRH

"De registratie bij ontvangst in Halen is perfect gebeurd", zegt Dorien Baens van de politie LRH. "Maar de inspecteur zag dat er geen enkel identiteitsdocument in de portefeuille zat, waardoor hij die in een gesloten box heeft gestoken, die na enkele weken naar de stad gaat. Verloren goederen worden na een bepaalde tijd eigendom van de stad." Maar toen de eigenaar langskwam om de portefeuille op te halen, werd die niet meteen gevonden. "De andere collega's hebben helaas niet de reflex gehad om in die box te gaan kijken", gaat Baens verder. "Toen we uiteindelijk gecontacteerd werden door de televisieploeg zijn we uiteraard wel meteen in die box gaan kijken en hebben we de portefeuille met het geld en andere spullen gevonden en teruggegeven. Er was dus zeker geen kwaad opzet in het spel, maar het had niet mogen gebeuren, dus we gaan de systemen nu beter op punt stellen."

Nieuwe afspraken

Ook in Genk moest de eigenaar moeite doen om zijn portefeuille terug te krijgen. "De portefeuille werd correct bewaard, maar administratief ging er wat mis", zegt burgemeester van Genk Wim Dries. "We hebben nu nieuwe afspraken gemaakt zodat iedereen aan de balie zicht heeft op waar de verloren voorwerpen zich bevinden, zodat ze ook sneller kunnen worden teruggegeven."

Meest gelezen