Citymesh-CEO Mitch De Geest en Cegeka-CEO Stijn Bijnens.

Cegeka koopt Citymesh en wordt vierde mobiele operator (maar daar gaat u zelf wellicht niet veel van merken)

Het grote Hasseltse ICT-dienstenbedrijf Cegeka neemt de West-Vlaamse telecomoperator Citymesh over. Die laatste was sinds dit voorjaar de vierde mobiele operator van het land, maar gebruikte de licentie enkel op de bedrijvenmarkt. Na de overname door Cegeka gaat dat vooralsnog niet veranderen.

Even terugspoelen: in ons land was er nog ruimte voor een vierde mobiele operator. De licentie voor wat in technische termen het "2,6 GHz-spectrum" wordt genoemd, werd dit voorjaar geveild door de overheid. Uiteindelijk bleek dat het West-Vlaamse bedrijf Citymesh de enige geïnteresseerde partij was en kon het de licentie voor een prikje (het minimumbedrag van 15 miljoen euro) kopen.

Citymesh bouwt al 14 jaar lang grootschalige mobiele netwerken voor bedrijven: op boorplatformen, op evenementen, maar ook in havens (zoals die van Zeebrugge), luchthavens (zoals Brussels Airport) en in vakantieparken. Voor hen is de licentie dus alleen op die markt belangrijk: daarmee kunnen ze private 4G- en later ook 5G-netwerken opzetten waarmee grote bedrijven hun interne werking kunnen aansturen. 

Voor de Proximussen, Telenets en Oranges van deze wereld betekent dit wel een pak meer concurrentie

Voor wie het zich afvroeg: 4G is niet meer of minder dan het mobiele internet dat u nu op uw telefoon ontvangt, 5G is supersnel mobiel internet van de volgende generatie.

Concurrentie

Ook het Limburgse ICT-bedrijf Cegeka toonde dit voorjaar interesse voor de 4G-licentie, maar bood uiteindelijk niet mee. Geen afstel, zo blijkt nu: Cegeka koopt een meerderheid van de aandelen van Citymesh en wordt op die manier onrechtstreeks toch de vierde operator van het land. Eerder dit jaar kocht Cegeka ook de Waalse operator Gridmax, die zelf een 5G-licentie heeft.

Gewone mobiele gebruikers als u en ik zullen daar niet veel van merken: de combinatie Cegeka-Citymesh blijft zich concentreren op die bedrijvenmarkt. Maar voor de Proximussen, Telenets en Oranges van deze wereld betekent dit wel een pak meer concurrentie. Want Cegeka staat erg sterk op de markt voor ICT-diensten: intussen werken er bij de Hasseltse groep zo'n 5.000 mensen voor een jaarlijkse omzet van ruim een half miljard euro.

Meest gelezen