Pexels

Jonge universiteitsstudente schrijft emotionele open brief over verlenging code rood aan Gentse universiteit

Een jonge studente uit Kalken heeft op facebook een open brief gepost over de verlenging van code rood aan de universiteit van Gent. Het is een erg emotionele tekst die duidelijk een gevoelige snaar raakt bij veel andere studenten. "Er is geen perspectief, en ik ben altijd moe", schrijft eerstejaarsstudente psychologie Maïté Van De Velde.

"Met tranen in mijn ogen lees ik dat we minstens tot 21 maart niet naar de campus zullen mogen gaan. Elke dag voelt raar aan, er is geen perspectief en ik ben altijd moe", zijn maar twee zinnen uit de emotioneel geladen brief van studente Maïté Van De Velde. Het is een reactie op de beslissing van de Gentse universiteit om code rood nog maanden langer aan te houden, tot eind maart van volgend jaar. Een beslissing die voor veel studenten op mentaal vlak niet evident is.

Code rood

Code rood is de strengste code die gehanteerd wordt binnen de onderwijswereld. Studenten mogen niet meer fysiek naar de lessen gaan. Enkel bepaalde practica lessen kunnen, met mondmasker, nog plaatsvinden in de lokalen. De meeste lessen gaan dus altijd online door. Examens moeten doorgaan met een beperkt aantal mensen, en ook deels online. Voor veel studenten betekent dit dat ze altijd tussen vier muren zitten, of dat nu in een thuisomgeving is of ergens op kot. Ze zien dus (bijna) niemand en kunnen veel minder overleggen met andere studenten of met leerkrachten. Toch niet fysiek, en dat is niet hetzelfde als via een computer.

Ik had altijd hoop dat het snel gedaan zou zijn, maar met deze verlenging is de motivatie weer even weg

Psychologiestudente Maïté Van De Velde

Toen het nieuws kwam dat de strenge code verlengd wordt tot eind maart van volgend jaar, werd het psychologiestudente Maïté Van De Velde even te veel. Ze besloot haar gevoelens neer te pennen in een open brief. Ze heeft veel begrip voor de situatie, maar omgekeerd vraagt ze ook begrip. Dat de brief zó veel reactie ging krijgen had ze niet verwacht. Maar ze is blij dat haar boodschap is overgekomen. "Want met dit nieuws is het perspectief wat weggenomen. Ik had altijd hoop dat het snel gedaan zou zijn, maar nu is die hoop weer even weg", zegt Van De Velde.

"Als eerstejaarsstudente is het nog moeilijker"

Als eerstejaarsstudente vindt ze de huidige situatie extra moeilijk: "Ik moet nog zoveel uitzoeken, alles is nieuw voor mij. Ik kan de keren dat ik in de aula ben geweest op 1 hand tellen." Toen ze er wel eens was, was het ook al niet evident: "Je zit met 5 stoelen tussen naast elkaar. Je kan dus niks zeggen. Je let dan wel beter op, want je bent niet afgeleid, maar sociaal is het niet."

Open brief

De reacties op haar open brief zijn zeer meevoelend. Velen herkennen zich in wat ze beschrijft. "Eerstejaarsstudenten, maar ook oudere studenten zeggen dat ze hetzelfde voelen en bedanken mij omdat ik het 'luidop" gezegd heb." Ze benadrukt dat ze de huidige situatie met het coronavirus begrijpt, dat dit buiten iedereens macht ligt en dat er geen pasklare oplossingen voor bestaan. "Er is wel 1 positieve noot aan: je kan beter studeren met de blok die eraan komt."

De verlenging van code rood voor de Universiteit Gent is een beslissing van de Vlaamse overheid, samen met de rectoren van de Vlaamse universiteiten en op advies van experten op het veld.

kasto80

Meest gelezen