Jeanine Mabunda
AFP or licensors

Kabila-vertrouwelinge weggestemd als parlementsvoorzitster

De Congolese Assemblée Nationale heeft, verrassend, parlementsvoorzitster en Kabila-vertrouwelinge Jeanine Mabunda weggestemd. Daarmee lijkt oud-president Joseph Kabila plotsklaps de steun van veel van zijn aanhangers in het parlement kwijt te zijn. Tegelijk is zo de weg geopend voor huidig president Felix Tshisekedi om nu echt werk te maken van een nieuwe coalitie, nu zonder Kabila.

Na de verkiezingen van eind 2018 sloten Tshisekedi en Kabila een geheime deal waarbij de eerste president werd, maar waarbij de laatste de touwtjes via het parlement nog stevig in handen heeft. De afgelopen maanden kwam het echter regelmatig tot een conflict tussen de huidige president en zijn voorganger. Na een nieuwe escalatie kondigde Tshisekedi zondag aan dat hij een informateur aanstelt die op zoek moet naar een nieuwe meerderheid.

 Er waren 281 stemmen tegen Mabunda, en 200 parlementsleden wilden dat zij de voorzittershamer blijft hanteren. De kabilisten bleven de voorbije maanden volhouden dat zij beschikken over een meerderheid van 300 op een totaal van 500 zetels, maar een groot deel van die meerderheid blijkt nu de overstap gemaakt te hebben, weg van Kabila.

Meest gelezen