Libanese premier Diab en drie oud-ministers vervolgd voor explosie in haven van Beiroet

In Libanon worden ontslagnemend premier Hassan Diab en drie voormalige ministers aangeklaagd voor hun rol bij de explosie van afgelopen zomer in de haven van Beiroet. De ontploffing verwoestte een groot deel van de hoofdstad en maakte meer dan 200 doden. De vier zijn in verdenking gesteld wegens nalatigheid. 

Het Libanese gerecht klaagt ontslagnemend premier Diab en de oud-ministers aan wegens nalatigheid die geleid heeft tot de dood van meer dan 200 mensen. Uit het onderzoek blijkt volgens het gerecht dat de vier schriftelijk op de hoogte waren gebracht van het explosiegevaar van de stof ammoniumnitraat die in de haven lag opgeslagen, maar namen ze geen maatregelen om de gevaarlijke stof veilig te stellen. 

De ontploffing van afgelopen zomer werd veroorzaakt door een brand in een opslagplaats waar grote hoeveelheden ammoniumnitraat al jarenlang onzorgvuldig lagen opgeslagen. 

Diab en de drie voormalige ministers zijn de eerste politici die worden aangeklaagd voor de explosie. 25 mensen, vooral haven- en douanepersoneel, zitten nog vast voor hun rol in aanloop naar de ramp. In een reactie zei Diab dat hij een zuiver geweten heeft. 

Hassan Diab werd begin dit jaar benoemd tot premier, na maandenlang protest tegen de economische crisis in Libanon en corruptie bij de politieke elite. Enkele dagen na de explosie nam hij ontslag, maar hij blijft de lopende zaken opvolgen in afwachting van de vorming van een nieuwe regering.

Meest gelezen