Een lege straat in Rennes.
Feuray Vincent/ABACA

LIVEBLOG - Frankrijk vervroegt avondklok van 21 uur naar 20 uur, nultolerantie in West-Vlaanderen tijdens feestdagen

Frankrijk vervroegt de avondklok van 21 uur naar 20 uur. In West-Vlaanderen zal tijdens de feestdagen een nultolerantie gelden wat het naleven van de coronamaatregelen betreft. In Vlaanderen stijgt het gemiddeld aantal besmettingen nu in alle provincies, behalve in Limburg. Volg alle coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Frankrijk vervroegt de avondklok van 21 uur naar 20 uur

Vanaf dinsdag wordt in Frankrijk de avondklok vervroegd naar 20 uur. Dat heeft eerste minister Jean Castex aangekondigd. Tot nu was het 21 uur. De Fransen zullen ook op oudejaarsavond al om acht uur binnen moeten zijn. Voor Kerstmis wordt wel een uitzondering gemaakt. 

Lees meer in dit artikel:

Nultolerantie in West-Vlaanderen tijdens de feestdagen, nieuwjaarszingen en Driekoningen verboden in Antwerpen

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé kondigt een nultolerantie aan in de provincie West-Vlaanderen tijdens de feestdagen. "Als je in een drukke winkelstraat een mondmasker moet dragen en je doet dat niet, dan krijg je onmiddellijk een boete van 250 euro", zegt hij. "De tijd van verwittigen is compleet voorbij."

Klik hier voor meer nieuws over de nultolerantie in West-Vlaanderen.

Provinciegouverneur Cathy Berx heeft samen met de burgemeesters in de provincie Antwerpen beslist om zingen van deur tot deur voor nieuwjaar en Driekoningen te verbieden wegens het coronavirus. Ook zakjes snoep of andere attenties uitdelen wordt verboden. "We moeten ervoor zorgen dat er geen samenscholingen ontstaan. Onze politiezones zullen daarop strikt controleren", zegt Berx.

Klik hier voor meer nieuws over het verbod in Antwerpen.

Voortaan ook resultaten sneltesten in corona-app

Vanaf vandaag kunnen huisartsen ook positieve sneltesten koppelen aan de corona-databank (bij Sciensano) en de corona-app. Tot nu konden alleen de klassieke PCR-testen gekoppeld worden. Het grote voordeel is dat mensen die positief testen op een sneltest nu dus ook opgebeld kunnen worden door een contacttracer. Het voordeel van de koppeling aan de app is dat risicocontacten zo op de hoogte gebracht kunnen worden. 

Tv-presentator Ellen DeGeneres test positief op coronavirus: "Gelukkig voel ik me momenteel goed"

De Amerikaanse tv-presentator Ellen DeGeneres is besmet met het coronavirus. Dat laat ze weten via sociale media. "Gelukkig voel ik me momenteel goed", schrijft ze. "Iedereen die nauw contact met mij had, is op de hoogte gebracht en ik volg alle officiële richtlijnen. Ik zie jullie weer na de eindejaarsperiode. Blijf alsjeblief gezond en veilig."

Eerder dit jaar belandde DeGeneres in het oog van de storm na berichten dat de werksfeer achter de schermen van haar praatprogramma danig verziekt was. Daarover schreven we toen dit artikel:

Belgen ontdekken "kapperstoerisme" in Frankrijk en Nederland: "Ik zag eruit als een vuilniszak"

Bij ons zijn de kapsalons dicht omdat kapper een contactberoep is, maar in de buurlanden mogen ze wel nog werken. En dat schept blijkbaar mogelijkheden. Het kappertoerisme is geboren. Zowel in de grensgemeenten in Nederland als in Frankrijk zien de kappers enorm veel Belgen komen. Ze maken dezer dagen tot de helft van hun klanten uit. Het is strikt genomen niet verboden om je haar in het buitenland te laten knippen, maar het is op z'n minst in strijd met de geest van de coronamaatregelen bij ons. Enkele kappertoeristen leggen in deze video uit waarom ze de grens oversteken:

Videospeler inladen...

27 EU-leiders bereiken akkoord over begroting en corona-herstelfonds op top in Brussel

De 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie hebben op hun top in Brussel een akkoord bereikt over de kwestie van de Europese begroting en het corona-herstelfonds. Polen en Hongarije blokkeerden dat dossier omdat ze geen koppeling wilden met respect voor vrijheid en gelijkheid. Op de Europese top van twee dagen gaat het ook nog over de coronacrisis, over het klimaat en over de relaties met de Verenigde Staten en Turkije. Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, had het vanmiddag nog over "een moeilijke, maar belangrijke top".

Lees meer in dit artikel:

Trumps advocaat Giuliani verlaat ziekenhuis na behandeling "mirakelmedicijnen": "Als je beroemd bent, zijn ze bezorgd"

In de VS heeft Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Donald Trump, het ziekenhuis verlaten waar hij was opgenomen met een coronabesmetting. Net als Trump werd Giuliani (76) behandeld met speciale medicatie -synthetische antilichamen en de virusremmer Remdesivir. Die experimentele behandeling is niet zomaar toegankelijk voor elke gewone Amerikaan. Zijn status als prominent persoon is zijn behandeling ten goede gekomen, gaf Giuliani zelf te kennen. Gisteren zijn in de VS intussen 3.000 mensen in één dag overleden aan het coronavirus, een triest record. 

Lees meer in dit artikel:

Meer dan 69 miljoen besmettingen wereldwijd

Wereldwijd zijn er al meer dan 69 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo blijkt om 15.30 uur op de interactieve map van de Johns Hopkins Universiteit (JHU).

De JHU registreerde over de hele wereld 69.069.399 infecties. Met 15.393.571 zijn de Verenigde Staten het meest getroffen. Daarna komen India, Brazilië en Rusland. Frankrijk staat met 2.377.911 besmettingen als eerste Europese land op de vijfde plaats.

Wereldwijd zijn er 1.572.565 patiënten aan COVID-19 overleden. Ook wat deze paramater betreft betalen de VS met 289.451 sterfgevallen het hoogste gelag. Dan volgen Brazilië, India en Mexico. Met 62.663 overlijdens staat het Verenigd Koninkrijk als zwaarst getroffen Europese land op de vijfde plaats.

Er zijn over de hele wereld 44.529.814 genezingen opgetekend, waarbij India met 9.253.306 de kroon spant.

Bijna 21.000 nieuwe positieve tests in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn op een dag tijd nog eens 20.964 mensen positief op het nieuwe coronavirus getest, zo hebben Britse media op gezag van regeringscijfers gemeld. Het zijn er 4.386 meer dan woensdag en het gaat om de hoogste dagtoename sinds 19 november. In totaal zijn al 1.787.783 mensen besmet geraakt.

Er zijn ook 516 nieuwe sterfgevallen binnen de 28 dagen na een positieve test. COVID-19 heeft in het Verenigd Koninkrijk volgens die maatstaf reeds aan 63.082 mensen het leven gekost. Woensdag waren er 533 overlijdens.

Meest gelezen