Provincie Antwerpen verbiedt nieuwjaarszingen en Driekoningen

Provinciegouverneur Cathy Berx heeft samen met de burgemeesters in de provincie Antwerpen beslist om zingen van deur tot deur voor Nieuwjaar en Driekoningen te verbieden wegens het coronavirus. "We moeten ervoor zorgen dat er geen samenscholingen ontstaan. Onze politiezones zullen daarop strikt controleren", zegt Berx aan Radio 2 Antwerpen.

Nieuwjaars- en Driekoningenzingen wordt in heel de provincie Antwerpen verboden. Dat heeft gouverneur Cathy Berx in overleg met alle burgemeesters beslist. In heel wat gemeenten is het een traditie dat kinderen op 31 december en met Driekoningen van deur tot deur gaan, in ruil voor een centje of snoep. Maar dat houdt te veel risico's in door het coronavirus, vindt Berx. 

We moeten de besmettingen samen naar beneden krijgen

Provinciegouverneur Cathy Berx

"We moeten ervoor zorgen dat er geen samenscholingen ontstaan en dat we de besmettingen samen naar beneden krijgen. Het is niet de bedoeling dat je mensen een goede gezondheid gaat wensen en tegelijkertijd het risico loopt om iemand te besmetten. Vandaar het verbod om te gaan zingen of samen op straat te komen voor Nieuwjaar of Driekoningen." 

Daarnaast wordt het ook verboden om zakjes met snoep of andere attenties uit te delen. Berx laat weten dat de politiezones in de provincie strikt op deze maatregelen zullen controleren. 

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Eigen initiatief van gemeenten

Enkele gemeenten hadden al op eigen initiatief beslist om het nieuwjaarszingen af te gelasten. Zo liet de burgemeester van Herenthout eerder vandaag al weten dat nieuwjaarszingen in de gemeente een te groot evenement is. "Er zijn mensen die op een voormiddag 500 zangers over de vloer krijgen, daar moet ik dan geen tekening bij maken. Het is hier absoluut niet mogelijk om dat te controleren", legt burgemeester Stijn Raeymaekers (Eenheid) uit. 

Hier en daar zijn ook al alternatieven bedacht, zoals online zingen. In Wuustwezel komt er zo bijvoorbeeld een digitale nieuwjaarsshow. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de strenge controle in de provines Antwerpen en West-Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen