© VRT - Geert Van Hoeymissen

Ook de private mediabedrijven lazen de nieuwe beheersovereenkomst: "Duidelijk versterkend voor de VRT"

De CEO's van de Vlaamse commerciële mediabedrijven DPG Media, Mediahuis, Roularta, Mediafin en SBS Belgium reageren afwachtend op de nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en VRT. Zij bestempelen die vooral als "versterkend" voor de VRT. "Of deze beheersovereenkomst versterkend zal zijn voor de gehele Vlaamse mediasector, zal afhangen van de uitvoering ervan."

De nieuwe beheersovereenkomst van de VRT "bevat een verbrede opdracht, de expliciete vraag om zich digitaal te ontwikkelen en ze kent VRT ruimschoots de middelen toe om deze opdracht waar te maken", schrijven de 5 grote private mediabedrijven van Vlaanderen in een persbericht.

Zij hopen nu dat de VRT op basis van die deal nu ook "sectorversterkend en sectorverbindend" zal werken. "VRT krijgt in deze beheersovereenkomst zeer duidelijk de opdracht om het lokale media-ecosysteem sterk te houden. Dit betekent ons inziens zoveel mogelijk samenwerken met andere marktspelers, de markt zo weinig mogelijk verstoren en waar mogelijk versterken. Dat is een positief signaal, en lijkt ons ook de enige juiste houding in deze voor de hele mediasector zeer uitdagende tijden."

Kritiek

Er is ook wat explicietere kritiek. "Wij vinden dat er in deze beheersovereenkomst een aantal spelregels en beperkingen voor VRT duidelijker hadden moeten worden afgesproken." Het gaat dan vooral over wat de VRT digitaal aanbiedt, over de advertentie-inkomsten en over de technologische innovatie. Volgens de mediabedrijven hadden de rechten en plichten daar veel specifieker moeten worden afgelijnd.

"De mate waarin VRT de andere lokale modellen concurrentie aandoet, dan wel versterkt, zal bepalend zijn voor hoe gezond en divers het medialandschap zal blijven en hoeveel Vlaamse content er ook in de toekomst zal worden gecreëerd."

Financiële middelen

De socialistische vakbond bij de VRT ACOD ziet in de nieuwe beheersovereenkomst voor de openbare omroep een "heel ambitieuze tekst", maar plaatst vraagtekens bij de financiële middelen die de Vlaamse regering daartegenover zet.

De vakbond vreest dat de structurele besparing van 25,1 miljoen euro overheidsgeld die de VRT moet doorvoeren, de druk op de VRT-werknemers alleen maar zal doen toenemen. Er is ook sprake van een transformatieplan. "Met het woord "transformatieplan" heeft het VRT-personeel geen goeie ervaringen - de vraag bestaat of een eenmalige toelage van 16 miljoen euro een grondige transformatie op een sociale manier kan garanderen", stelt ACOD.

Ook Groen heeft vragen bij de opgelegde besparingen. "De VRT moet van alles meer en beter doen, maar met minder geld en minder personeel. Dat is onmogelijk", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. 

"Bovendien ademt de beheersovereenkomst wantrouwen uit naar onze openbare omroep. Controle op hoe ons belastinggeld wordt uitgegeven is nodig, maar de overheid moet zich niet inhoudelijk gaan mengen",  zo zegt Meuleman.

"De besparingen door de Vlaamse Regering worden onverminderd doorgezet. Alles samen moet er tegen 2025 maar liefst 25 miljoen euro bespaard worden. Daartegenover staat dat de VRT de digitale omslag moet maken en moet innoveren. De VRT moet jongeren bereiken, vrouwensport promoten, inzetten op diversiteit maar ook de Vlaamse identiteit promoten. De VRT moet veel meer, maar met een pak minder middelen," aldus Meuleman.

Onduidelijkheid troef over uitzendrechten Sport

SP.A-parlementslid Katia Segers is verheugd over de  ambitieuze en toekomstgerichte beheersovereenkomst, waarin de ontwikkelingskansen van VRT NWS en VRT NU voor de komende vijf jaar niet gehypothekeerd zijn, maar maakt zich zorgen over de uitzendrechten van sport.

"Ronduit zorgwekkend is de uitleg die Minister Dalle geeft aan de open-netuitzendrechten van wielerwedstrijden, veldritwedstrijden en voetbalwedstrijden. De VRT moet “zich terughoudend opstellen” ten opzichte van het verwerven van die open net-uitzendrechten “indien hiervoor interesse is bij de Vlaamse private televisieomroepen”.  Lees vooral de commerciële spelers zijn de eerste rechthebbenden."

"Ik zal minister Dalle hierover ondervragen want wat betekent dit nu echt? Dat de VRT de kruimels mag krijgen als ze het beleefd vragen? Dat de Vlaming voortaan reclameblokken bij de vleet zal moeten slikken bij de Ronde? De minister moet duidelijkheid verschaffen, liever vandaag dan morgen."

Links bastion

De nieuwe beheersovereenkomst biedt onvoldoende garanties om van de VRT een objectieve, neutrale en betrouwbare openbare omroep te maken. Dat zegt Vlaams Parlementslid en lid van Mediacommissie Klaas Slootmans (Vlaams Belang) in een eerste reactie op de nieuwe beheersovereenkomst van de VRT.

"Onze vrees is dat de VRT ook na deze beheersovereenkomst een linksgeoriënteerd parcours zal blijven rijden met als gevolg dat steeds meer Vlamingen de VRT de rug zullen toekeren”, zegt Slootmans.

Wat de financiering betreft steunt het Vlaams Belang het besparingspad dat wordt uitgetekend, maar stelt de partij grote vragen bij de compensatie die daartegenover staat. Zo krijgt de VRT de komende vijf jaar 16 miljoen euro extra om de digitale transformatie te bekostigen. “Wat met het ene hand wordt weggenomen, wordt deels met de andere teruggegeven. Als het rapport van Audit Vlaanderen een zaak kristalhelder heeft duidelijk gemaakt, is dat er bij de VRT nog veel vet op de soep zit”, besluit Slootmans.

Meest gelezen