Pastoor Zottegem gaat door met online erediensten, ook als gewone mis opnieuw kan 

Pastoor Hans Vandenholen uit Zottegem gaat door met online erediensten, ook als er beslist wordt dat er opnieuw 15 mensen in de kerk aanwezig mogen zijn bij een eredienst. "Ik zal maar enkele echte vieringen organiseren en wil vooral blijven inzetten op online. ”

Binnenkort mogen er wellicht weer wat meer mensen religieuze erediensten bijwonen, maar toch gaat pastoor Hans Vandenholen uit Zottegem door met online misvieringen. “Ik vind het goed dat er nagedacht wordt over een manier om mensen weer in levende lijve een viering te laten volgen”, vertelt pastoor Vandenholen, “maar een eucharistieviering op zondag voor 15 mensen is natuurlijk zeer beperkt. Er zijn dan honderden andere mensen die niet naar de mis kunnen komen en dat is natuurlijk een probleem.”

Moeilijke keuze

De grote vraag die pastoors zich stellen is: wie mag komen en wie niet? “We hebben al eens voor dit vraagstuk gestaan met Allerheiligen”, gaat Vandenholen verder. “Toen mochten er 40 mensen de viering bijwonen, maar er waren natuurlijk veel meer gegadigden. Veel parochies hebben toen besloten om gewoon geen viering te doen. Het zal ook nu weer een moeilijke beslissing worden. Gelukkig moet ik niet alleen beslissen, maar zal mijn parochie en het bisdom goede raad geven.”

Pastoor Vandenholen is wel blij dat er gedacht wordt aan de geloofsgemeenschap. Hij sluit dan ook nog niet volledig uit om toch een viering te doen: “Ik denk wel dat het de moeite waard is om een 2-tal eucharistievieringen te doen, maar het is toch vooral belangrijk om ook de livestreaming verder te zetten.”

Veel kijkers

“We hebben in heel de coronaperiode veel ervaring opgedaan met een online mis”, gaat Vandenholen verder. “We hebben goede camera’s en microfoons gekocht om elke zondag een waardevolle viering uit te zenden. We hebben telkens zo’n 3.000 bezoekers, dat is niet weinig. De online viering blijft dus zeker belangrijk.”

kasto80

Meest gelezen