Kleine gemeente Pepingen heeft relatief gezien meeste coronabesmettingen van Vlaanderen: "Vooral door uitbraak in woonzorgcentrum"

Pepingen is momenteel de gemeente in Vlaanderen met het hoogste aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.  Burgemeester Eddy Timmermans (LVB) wijt het hoge aantal besmettingen vooral aan een corona-uitbraak in één van de woonzorgcentra in zijn kleine gemeente.

De cijfers van Sciensano liegen er niet om: het aantal coronabesmettingen in Pepingen steekt momenteel met kop en schouders boven die in alle andere Vlaamse gemeenten uit. Niet in absolute aantallen, maar wel relatief gezien. Want als je een berekening maakt per 100.000 inwoners, weegt een klein aantal in een gemeente zoals Pepingen meteen zwaar door. Hoe zit dat precies? 

Berekend per 100.000 inwoners zijn er in Pepingen de afgelopen 14 dagen maar liefst 1.146 besmettingen vastgesteld. In heel België doet alleen de Luxemburgse gemeente Saint-Ode het nog slechter met 1.380 positieve coronatests.

Het is momenteel nog niet nodig om extra maatregelen te nemen in de gemeente

Eddy Timmermans (LVB), burgemeester Pepingen

In de afgelopen 14 dagen testten 52 inwoners van Pepingen positief op het coronavirus. "Wij zijn natuurlijk een kleine gemeente met amper 4.400 inwoners en op ons grondgebied hebben we twee woonzorgcentra. In één van onze rusthuizen is er nu opnieuw een uitbraak en dat verklaart waarom onze cijfers zo zwaar stijgen", stelt burgemeester Eddy Timmermans van Pepingen. 

Directeur Mark Hautekiet van woonzorgcentrum Mater Dei in deelgemeente Heikruis treedt de burgemeester bij. "Sinds 25 november is er bij ons een grote uitbraak begonnen. Momenteel zijn 40 van de 80 bewoners besmet en zit een derde van ons personeel ziek thuis. Intussen zijn ook 30 bewoners weer genezen. Maar uiteraard hebben de besmettingen bij ons een grote impact op de cijfers van een kleine gemeente als Pepingen."

Voorlopig geen extra maatregelen

"Als wij er als kleine gemeente een aantal besmettingen bij krijgen, gaan onze cijfers meteen de hoogte in. Ik maak me op dit moment dus nog niet al te veel zorgen, maar we volgen alles op de voet", zegt Timmermans. 

De burgemeester is momenteel niet van plan om extra maatregelen te nemen in de gemeente. "De mensen van het woonzorgcentrum werken hard om alles weer onder controle te krijgen. Normaal gezien zouden de cijfers over een paar dagen weer op een aanvaardbaar niveau moeten komen. Op dit moment is het nog niet aan de orde om extra maatregelen te nemen omdat de besmettingen vooral geconcentreerd zitten in het woonzorgcentrum. Wij hebben bijvoorbeeld ook geen grote winkelcentra en dergelijke die we zouden kunnen sluiten", aldus de burgemeester.

Meest gelezen