Politiezone CARMA controleert bewoners tijdens eindejaar met drones: "Privétuinen en woningen gaan we niet bekijken"

De politiezone CARMA gaat drones met infraroodcamera's inzetten in de eindejaarsperiode, om te controleren of het samenscholingsverbod niet geschonden wordt. Vorig jaar zette de zone die drones al in, maar dan om het vuurwerkverbod te controleren. 

Wie in één van de 8 gemeenten van de politiezone CARMA woont, wordt tijdens de eindejaarsperiode vanuit de lucht in de gaten gehouden. De politie zet namelijk drones in om te controleren of de coronamaatregelen nageleefd worden, met name het samenscholingsverbod en het vuurwerkverbod. "In feite is dit niet nieuw", steekt Marleen Smeyers van de politiezone van wal. "Vorig jaar gebruikten we ook al drones om te controleren op het vuurwerkverbod en eventuele overlast. In principe komt dit op hetzelfde neer als een patrouille die vanop de grond controles uitvoert, alleen kunnen we nu verder kijken en hebben we een breder bereik. Met die drones kunnen we heel gemakkelijk zien waar er zich een samenscholing afspeelt."

De drones gaan aan de hand van een infraroodcamera warmtesignalen meten. Zo kunnen de agenten zien of er ergens veel volk bij mekaar staat. "Die infraroodcamera's gebruiken we wanneer het donker wordt. Overdag kunnen we een gewone camera gebruiken, die ook zeer goed kan inzoomen."

Wat met privacy?

Een vraagteken bij deze manier van controleren is privacy. Met zo'n warmtecamera ziet een drone, die boven een gemeente rondvliegt, ook wat er bijvoorbeeld in je tuin gebeurt. "We gaan niet controleren in de tuin van mensen, en we gaan niet actief op zoek op privé-domein", stelt Smeyers gerust. "De dronecontroles beperken zich tot het openbaar domein." Maar wat als zo'n camera toevallig toch heel wat warmtesignalen in een tuin opmerkt? "Die inschatting zal het team dat op dat moment actief is moeten maken. Het kan bijvoorbeeld dat er voor de deur van een woning veel wagens geparkeerd staan. Het team kan aan de hand daarvan dan een controle uitvoeren."

Politiezone CARMA omvat twee steden en zes gemeentes: As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen, Zutendaal.

Meest gelezen