Samenlevingsopbouw Ronse

Ronse maakt krant met dagboekfragmenten van mensen die zich eenzaam voelen

In Ronse probeert samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen eenzaamheid aan te pakken door te laten zien dat mensen niet alleen zijn. Enkele kwetsbare stadsgenoten hebben 2 weken lang een dagboek bijgehouden. Ronse hoopt zo een antwoord te krijgen op de vraag: wat doet corona met een mens? De dagboekfragmenten zijn nu gebundeld in een krant. 

Het coronavirus zorgt ervoor dat sommige mensen zich eenzaam voelen. In Ronse probeert samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen daar iets aan te doen door enkele kwetsbare stadsgenoten een dagboek te laten bijhouden. 2 weken lang schreven ze alles op wat ze meemaakten en voelden. De fragmenten zijn nu gebundeld in een krant. Samenlevingsopbouw hoopt zo te weten te komen wat corona doet met mensen die alleen zijn. 

Dagboeken en gesprekken

“Ronse is een stad waar het armoedecijfer erg hoog ligt”, vertelt Judith De Wandel van samenlevingsopbouw. “We vroegen ons af wat de coronapandemie met hen doet. Als wij al zo verward zijn, wat moet dat dan niet zijn voor mensen die het sowieso al moeilijk hebben. Alle diensten waar ze afhankelijk van zijn, zijn nu gesloten. Ze kunnen niet eens meer ergens terecht om iets te printen of een document in te vullen. Omdat we echt met hen in zaten, kregen we het idee om ze een dagboek te laten bijhouden. Zo zouden wij te weten komen wat er nu in hun hoofd omgaat.” 

“17 mensen hebben in totaal 2 weken een dagboek bijgehouden”, gaat De Wandel verder. “Wij gingen om de 4 dagen bij hen langs. Dan gaven we hen bijvoorbeeld enkele vragen waar we graag een antwoord op wilden weten. Maar we gingen ook gewoon langs om eens te babbelen, zo zagen ze toch iemand.”

Alleen maar toch samen

“De mensen zijn heel open geweest in het dagboek”, vertelt De Wandel. “Ze schreven kleine gebeurtenissen op zoals de verjaardag van iemand. Maar ze schreven ook dat ze het bijvoorbeeld moeilijk vonden om hun kinderen naar school te sturen of dat ze dringend voeding nodig hadden maar niet naar de voedselbedeling durfden gaan uit schaamte.”

De twee weken zijn nu afgelopen, maar daar laat Ronse het niet bij: alle fragmenten worden nu gebundeld in een krant, en er werd ook een filmpje gemaakt met de “schrijvers”. 

(Lees verder onder de video.)

“Toen we met hen in gesprek gingen over hoe het de afgelopen 2 weken was, zagen we dat ze vooral erg blij waren dat we aan hen gedacht hadden. Ze kregen zo het gevoel dat wij ze niet alleen lieten wegkwijnen in een huisje. Het was voor hen ook een troost dat er nog mensen meeschreven. Zo kregen ze het gevoel dat ze ook samen aan een project konden werken. Dat hield hen wakker. Dat zorgde ervoor dat ze ’s ochtends uit bed kwamen.”

Meer informatie over het project kan je op de site van samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vinden.

kasto80

Meest gelezen