Rosine schrijft boek over Joods vakantieoord in Knokke-Heist: "Na de Holocaust kwamen Antwerpse Joden hier op vakantie"

Rosine De Dijn heeft een boek geschreven over een hotel in Knokke-Heist, waar Antwerpse Joden na de Holocaust naartoe kwamen om te ontspannen. Het Grand Hotel bestaat nu niet meer, maar de verhalen doen nog steeds de ronde. De Dijn heeft alles in het boek "Overleven na de Holocaust" neergepend.

Het "Grand Hotel" in Knokke-Heist was hét vakantieoord voor Joden na de Tweede Wereldoorlog. Dat hotel was voor hen een ontmoetingsplaats. Daar konden ze weer zijn wie ze waren. Er was een synagoge en ook het eten was er koosjer. "Het hotel is gebouwd door meneer Van Bunnen, op het einde van de 19e eeuw", zegt schrijfster Rosine De Dijn. "Het was een zeer deftig en statig belle-époquehotel. In 1952, dus na de oorlog, is het hotel overgenomen door een Joods consortium. Zij hebben een directeur aangesteld om het hotel te runnen: Monsieur Motke."

Op het strand lagen allemaal vrouwen met een nummer op hun arm, hun Auschwitz-nummer

Schrijfster Rosine De Dijn

"Als ik kind was, gingen wij vaak op vakantie in Knokke-Heist. Ik liep toen met mijn moeder op de zeedijk, langs dat hotel. En op het strand daar rechttegenover zag ik vrouwen zonnen. Die vrouwen hadden allemaal een nummer op hun arm. Ik vond dat vreemd, maar daar werd nooit over gesproken. Achteraf leerde ik dat dat hun Auschwitz-nummer was. Dat waren dus de mensen die de kampen overleefd hadden. Ik ben dat beeld nooit vergeten."

Liftjongen

"Mijn boek gaat vooral over het hotel zelf", zegt Rosine. "In 1986 is het hotel aan het Van Bunnenplein gesloopt. Daar staat nu een gigantisch appartementsgebouw. Ik heb veel Joodse protagonisten geïnterviewd om het verhaal van het hotel zo goed mogelijk weer te geven. Eén van die Joden vertelde me dat de liftjongen geen Joodse roots had. Ook die heb ik teruggevonden. Hij woont nog steeds in Knokke-Heist. Hij heeft me bijzonder veel verteld over het Grand Hotel van toen."

Meest gelezen