PA Wire/PA Images

Royals op dreef: William en Kate halen de "royal train" vanonder het stof en een kleine babyboom op komst 

Prins William en Kate Middleton halen de koninklijke trein van stal om meer dan 2.000 km in eigen land af te leggen. Eindstop was Windsor Castle waar de koninklijke familie een vervroegd kerstfeestje leek te houden. En die familie wordt uitgebreid met twee achterkleinkinderen voor de Queen. Prins Christian raakte besmet op school en kroonprinses Amalia moest haar verjaardagsweek letterlijk uitrekenen. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

De royal train-tour

De hertog en hertogin van Cambridge, prins William en Catherine "Kate" Middleton, hebben een driedaagse trip gemaakt door Engeland, Schotland en Wales met de royal train*. Bedoeling? Mensen bedanken die tijdens deze coronacrisis in de frontlinie staan. Ze bezochten onder anderen medewerkers van verzorgingsinstellingen, openbaar vervoer, leerkrachten, studenten en vrijwilligers.

Op de rondreis kwam ook kritiek, want was die wel nodig wanneer verplaatsingen en sociale contacten best zoveel mogelijk worden vermeden? De minister van Volksgezondheid in Wales vond het initiatief een slecht voorbeeld, zeker met het stijgend aantal coronabesmettingen. 

BEKIJK hier de aankomst van William en Kate met de koninklijke trein, en burgers die het bezoek waarderen of totaal niet appreciëren:

Videospeler inladen...

*Wat is de royal train? De Britse koninklijke familie bezit een trein die hooggeplaatste leden en hun personeel vervoert over het Britse spoorwegnet. Koningin Victoria bestelde de trein in 1869. Ze liet wagons in bladgoud afwerken en haar royal train was een van de eerste treinen mét toilet aan boord.

Het huidige koninklijke treinstel kwam er om het zilveren jubileum (25 jaar op de troon) van koningin Elizabeth II te vieren. Enkele Victoriaanse wagons werden bedankt voor bewezen diensten en het interieur werd opgefrist. De royal train bestaat nu uit 9 wagons met privé-gedeelte voor de Queen en kroonprins Charles, slaapkamers, een eetkamer en een bad (een "uitspatting" oorspronkelijk op vraag van koning George V, de grootvader van de Queen).

Het rijtuig wordt niet zo vaak van stal gehaald, in 2019-2020 slechts 3 keer voor een kostprijs van meer dan 65.000 euro. In 2002 mochten journalisten een zeldzaam kijkje nemen aan boord. De royal train wordt eerder als "functioneel" beschreven dan als "decadent luxueus" en blijkt vooral verouderd.

(lees voort onder de foto's)

De Queen in 2002 bezig met voorbereidingswerk aan haar bureau op de trein.
Het interieur van een wagon van koningin Victoria werd opgeknapt en de wagon prijkt nu bij het Nationale Spoorwegmuseum.
Epics/2010 Getty Images
De huidige koninklijke trein telt 9 wagons. De staanplaats is een goed bewaard geheim.

Op het einde van het driedaagse bezoek was er als verrassing een reünie van de koninklijke familie bij een stop aan Windsor Castle. De Queen, prinses Anne, prins Charles, de hertogin van Cornwall (Camilla), prins Edward en de gravin van Wessex (Sophie) genoten buiten met William en Kate van kerstliedjes gezongen door het Leger des Heils.

BEKIJK hier het stemmige kerstonderonsje van een deel van de koninklijke familie:

Videospeler inladen...

De Queen en haar echtgenoot prins Philip wonen momenteel op Windsor Castle in hun coronabubbel. Op sociale media rees meteen de vraag waar Philip zat tijdens het bezoek. De 99-jarige prins is dan wel met pensioen, hij daagt heel af en toe op aan de zijde van zijn vrouw. En deze keer was het uitstapje écht niet ver: gewoon thuis. Maar een antwoord kwam er niet.

Ook dook de vraag op of de Queen en de prins nog niet gevaccineerd zijn? Het paleis heeft daarover geen informatie vrijgegeven. Britse media gaan ervan uit dat het koppel geen voorkeursbehandeling wenst en wacht tot wanneer ze aan de beurt zijn. De eerste Britten die het Pfizer/BioNTech-vaccin krijgen, zijn het zorgpersoneel en 80-plussers die in het ziekenhuis liggen of al een doktersafspraak hadden.

2020 Pool/Samir Hussein

De foto hierboven is de foto die de nieuwe Firm (of het bedrijf Windsor) moet weergeven: de royals die opdrachten in naam van de Queen uitvoeren, sinds april zonder prins Harry en Meghan Markle, en sinds november 2019 zonder prins Andrew door het Epstein-seksschandaal.

Merk op dat ook de echtgenoot van prinses Anne, oud-marinierTimothy Laurence (65), afwezig is. Net als prins Philip is hij met pensioen en vergezelt soms zijn vrouw op grote koninklijke evenementen en op officiële bezoeken, louter uit interesse en om Anne te steunen.  

In quarantaine en ook weer uit quarantaine

De Deens prins Christian (15), tweede in lijn voor de troon, is besmet met het coronavirus. Hij zit in quarantaine in Amalienborg, de koninklijke residentie in hoofdstad Kopenhagen. Vader kroonprins Frederik en moeder prinses Mary vernamen het nieuws over een "lokale uitbraak" op school waarop een positieve test volgde.

Daardoor zit de rest van het gezin, met prinses Isabella (13) en de tweeling Vincent en Josephine (9), ook thuis. Christian zelf vertoont geen symptomen. Iedereen testte intussen negatief.

Een recente foto van prins Christian die werd gepubliceerd voor zijn verjaardag in oktober.  (Franne Voigt ©)

De Zweedse prins Carl Philip en zijn vrouw prinses Sofia zijn dan weer hersteld van het coronavirus. Dat heeft een woordvoerder van het hof aan Zweedse media bevestigd. "Ze zijn allebei weer gezond." Eind november werden ze getest toen ze griepachtige symptomen vertoonden. 

Carl Philip en Sofia maakten deze week ook de komst van een derde kindje bekend, ergens in maart of april. Een broer of zus voor de prinsen Alexander en Gabriel. De nieuwste telg zal net als zijn broers een prinselijke titel dragen, maar zal niet verplicht zijn om als volwassene taken uit te voeren voor het Zweedse koningshuis. Hij/zij zal bijgevolg geen dotatie of uitkering meer krijgen. Een besparingsoperatie die koning (en opa) Carl Gustaf vorig jaar nog doorvoerde en waarmee hij zijn kleinkinderen meer vrijheid gunt.  

Amalia viert een hele week in etappes

De Nederlandse kroonprinses is deze week 17 geworden. In plaats van één groots feest voor Amalia werd de verjaardag over de hele week gesplit gevierd. "We proberen het te spreiden. Dat op die dag drie mensen komen en dat op een andere dag drie anderen op bezoek komen", vertelde koningin Máxima aan het persbureau ANP.

De regel van maximaal 3 personen per dag ontvangen, is volledig in lijn met de Nederlandse coronamaatregelen. Dat heeft echter wel als gevolg dat zussen Alexia en Ariane niemand mogen vragen. "Je moet roeien met de riemen die je hebt en we maken er het beste van", aldus Máxima.

Roeien met de riemen die je hebt

koningin Máxima over het feestje

Deze verjaardag is geruisloos gepasseerd maar de volgende wellicht niet. Amalia wordt volgend jaar 18, wordt troongerechtigd en heeft automatisch recht op een dotatie of uitkering van de staat. Voor de laatste weken van 2021 (want de prinses is pas 18 op 7 december) bedraagt die dotatie om en bij de 111.000 euro. In Nederland ligt de hoogte van het bedrag al jaren ter discussie. Voor een volledig jaar is de uitkering namelijk op 1,5 miljoen euro vastgelegd. 

Amalia studeert in 2021 af en zal een jaartje een pauze inlassen om de wijde wereld te verkennen. Of dat zal lukken met de reisbeperkingen door corona blijft afwachten. De kroonprinses loopt sowieso al een jaartje voor, want ze sloeg op de basisschool een schooljaar over. 

Tindall nummertje 3

Als alles meezit mag de Queen volgend jaar twee nieuwe achterkleinkinderen verwelkomen. Na prinses Eugenie, dochter van prins Andrew, is Zara Philips, dochter van prinses Anne, zwanger. Het was echtgenoot Mike Tindall die het nieuws verklapte in de podcast "The good, the bad & the rugby".

"Het is een goede week geweest. We hadden een echo vorige week en de derde Tindall is onderweg", verwoordde Mike het. Hij zou deze keer graag een zoontje kunnen vasthouden. "Of het nu een jongen of meisje is, ik zal van de baby houden... maar alstublieft een jongen." Over een naam grapte de immer olijke Mike alvast over een "Covi" of "Covina".  

Zara Philips en Mike Tindall hebben al twee dochters, Mia (6) en Lena (2). In 2016 en 2018 kregen ze twee miskramen te verwerken, eentje vroeg in de zwangerschap en eentje tijdens een later stadium waardoor Zara toch een bevalling moest doorstaan. De dochter van prinses Anne praatte openlijk over haar rauwe verdriet in de pers en benadrukte dat tijd een helende kracht heeft.  

Zara Philips en Mike Tindall.
PA Wire/PA Images

Meest gelezen