AFP or licensors

Tv-presentatrice doodgeschoten in Afghanistan: derde moord op journalist in anderhalve maand tijd

In Jalalabad, in het oosten van Afghanistan, zijn vanochtend een televisiepresentatrice en haar chauffeur doodgeschoten. Het is de derde moord op een journalist in Afghanistan sinds begin november. Wereldwijd zijn dit jaar 41 journalisten vermoord, meldt Reporters Zonder Grenzen. Tijdens een internationale conferentie in Den Haag hebben meer dan 50 landen zich geëngageerd om journalisten beter te beschermen. 

Malala Maiwand en haar chauffeur waren onderweg naar de kantoren van de privé-televisiezender Enekaas TV in Jalalabad, toen hun auto onder vuur werd genomen. Ze overleefden de aanslag niet.

Jalalabad ligt in het oosten van Afghanistan, een regio die vaak wordt geplaagd door aanslagen van moslimextremisten. Vooral IS is er actief, al zijn de meeste aanslagen op journalisten de voorbije 15 jaar gepleegd door de taliban, die de voorbije maanden weer meer aanslagen pleegden in Afghanistan, niettegenstaande vredesgeprekken die al maandenlang aan de gang zijn in de Golfstaat Qatar. 

De onderhandelingen tussen de taliban en vertegenwoordigers van de Afghaanse regering gaan over hoe en wanneer de taliban kunnen worden betrokken bij de macht in het land. Veel vooruitgang is nog niet geboekt. 

Journalisten en vrouwenrechtenactivisten belaagd

Malala Maiwand was naast tv-presentatrice ook een voorvechtster voor vrouwenrechten in Afghanistan. Vijf jaar geleden werd ook al haar moeder vermoord. Ook zij zette zich actief in voor de vrouwenrechten. 

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Malala Maiwand is al de derde journalist die sinds begin november werd vermoord in Afghanistan. De voorbije maanden zijn al opvallend veel bekende figuren in Afghanistan het slachtoffer geworden van aanslagen. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International maakte eerder al melding van een "bijzonder onrustwekkende" toename van het aantal aanslagen op acteurs en actrices, politieke activisten en voorvechters van de mensenrechten in Afghanistan.

In totaal zijn dit jaar al tien journalisten in Afghanistan vermoord. Wereldwijd gaat dat om 41 journalisten, meldt Reporters Zonder Grenzen. Volgens de organisatie is de persvrijheid wereldwijd steeds verder afgenomen. Met de meeste misdrijven tegen journalisten gebeurt weinig. In bijna negen van de tien gevallen blijven daders ongestraft.

Landen engageren zich om journalisten beter te beschermen

Tijdens de jaarlijkse VN-conferentie, ditmaal door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken georganiseerd in Den Haag, hebben meer dan 50 landen zich geëngageerd om journalisten beter te beschermen. Aanvallen op media zullen onafhankelijk worden onderzocht en vervolgd, lieten ze weten in een slotverklaring.

De verklaring is ook ondertekend door landen waar het al jaren slecht is gesteld met de persvrijheid zoals Rwanda, Soedan, Mexico, Qatar en Zimbabwe, die onderaan de persvrijheidsindex van Reporters Without Borders bengelen. "Geen enkele journalist zou bang hoeven te zijn voor intimidatie, geweld of vervolging", zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok. "Journalisten moeten hun rol als hoeders van de democratie kunnen spelen."

Blok verloor overigens meer dan 20 jaar geleden zijn neef, journalist Sander Thoenes, door een moord bij het uitoefenen van zijn baan. Thoenes werkte voor de Financial Times en Vrij Nederland toen hij in 1999 in Oost-Timor werd vermoord door twee Indonesische militairen, die nooit zijn vervolgd. 

Meest gelezen