AFP or licensors

SpaceX-raket ontploft bij landing na testvlucht, toch spreekt Elon Musk over een succes: "Mars, here we come" 

Een prototype van een raket van het ruimtevaartbedrijf SpaceX, van miljardair Elon Musk, is ontploft na een testvlucht. Bij de landing liep het mis, de raket raakte het landingsplatform en explodeerde. Toch is Musk tevreden: "We hebben alle data die we nodig hadden". 

Een prototype van de Starship-raket, waarmee Elon Musk uiteindelijk naar Mars wil, is gisteren ontploft. Dat gebeurde kort na de testlancering vanop Boca Chica, een klein dorpje in Texas.  

Bekijk hier de beelden van de explosie: 

Videospeler inladen...

De onbemande raket ontplofte toen hij een landingsplatform raakte. Het plan was om een aantal manoeuvres te testen - wat ook gebeurde, maar bij de landing liep het fout. Door een probleem met het brandstofsysteem was de snelheid bij de landing veel te hoog, verklaarde Elon Musk op Twitter. De raket raakte het landingsplatform en ontplofte onmiddellijk. 

Ondanks de ontploffing spreekt miljardair Elon Musk over een succes. De bedoeling van de testvlucht was om een hoogte van iets meer dan 12 kilometer te bereiken en dat lukte ook. Voor het eerst werd een raket ook aangedreven door drie Raptormotoren, die het team speciaal ontwikkelde. De raket bereikte het landingsplatform ook, maar kwam te hard neer. Musk had op voorhand ook al aangekondigd dat het niet zo waarschijnlijk was dat de testvlucht helemaal probleemloos zou verlopen. Ondanks de explosie wordt de vlucht ook gezien als een succes. Musk schreef na de testvlucht op Twitter: "We hebben alle data die we nodig hadden! Gefeliciteerd SpaceX-team, hell yeah!!" 

Later voegde hij nog een hele reeks tweets toe. In de laatste schreef hij: "Mars, here we come".

Het SpaceX-team - met miljardair en topman van Tesla Elon Musk aan het roer - is onder meer bezig met de ontwikkeling van de Starship-raket. Dat is een tweetrapsraket die uiteindelijk passagiers en vracht moet kunnen vervoeren in een baan om de aarde en op termijn naar de maan of zelfs naar Mars.  

Meest gelezen