Sprankel hoop voor studenten geschrapte opleidingen KdG: hogeschool vraagt om uitdoofscenario

Er is nu toch nog wat hoop voor de zowat 200 studenten van de drie opleidingen aan de Karel de Grote Hogeschool die nietig werden verklaard door het Grondwettelijk Hof. De school heeft meer uitleg gevraagd aan het Hof en gevraagd of de opleidingen in een uitdoofscenario kunnen komen. Dan zouden nieuwe studenten zich niet meer kunnen inschrijven, maar kunnen de huidige studenten hun opleiding wel aan de KdG afmaken. Het Hof schrapte de opleidingen wegens concurrentievervalsing. 

Eind vorige maand kregen zo'n 200 studenten van de Karel de Grote Hogeschool te horen dat hun opleiding geschrapt werd. Het gaat om de graduaatsopleidingen Maatschappelijk Werk, Internet of Things en Voertuigtechnieken. De studenten zouden dit academiejaar wel mogen afmaken, maar zouden dan volgend jaar naar een andere hogeschool moeten. 

Kabinet Weyts

Nu heeft de school meer uitleg gevraagd aan het Grondwettelijk Hof, zegt directrice Veerle Hendrickx: "Wij hebben gevraagd dat onze opleidingen in een uitdoofscenario komen, zodat onze studenten de normale studieduurtijd krijgen plus een extra jaar om aan de Karel de Grote Hogeschool af te studeren. Er mogen geen nieuwe studenten zich inschrijven, dat is helder en daarover is geen discussie."

De Karel de Grote Hogeschool is ook gaan aankloppen bij minister van onderwijs Weyts (N-VA). "Vanwege het kabinet is er een inspanningsverbintenis om tot een oplossing te komen. Die is er vandaag nog niet, maar  alle partijen doen het nodige om er toch nog een te vinden. En we nemen ook regelmatig met het kabinet contact op", zegt Hendrickx.

Intussen probeert de Hogeschool ervoor te zorgen dat de studenten gemotiveerd blijven, met coaches en studiebegeleiders.

Meest gelezen