Belga Image

Zwerfvuil neemt fors toe in Vlaanderen: "We vrezen dat de coronacrisis de cijfers nog slechter zal maken"

Het zwerfafval in Vlaanderen is de laatste twee jaar met 14 procent toegenomen. Dat blijkt uit het jaarrapport van 2019 van de Openbare Afvalvalstoffenmaatschappij (OVAM). Cijfers voor 2020 zijn er niet, maar door de coronacrisis wordt er nog meer zwerfvuil verwacht.

Het gaat helemaal niet de goede kant op met de hoeveelheid zwerfvuil die rondslingert langs de Vlaamse wegen. In 2015 bedroeg de geschatte hoeveelheid zwerfvuil nog 20.400 ton. Twee jaar later verminderde dat cijfer tot 19.900 ton, maar in 2019 steeg het tot wel 22.641 ton.  Het doel was om in 2022 een vijfde minder zwerfvuil te hebben.  Helaas tonen de cijfers net een omgekeerde beweging aan. Ook voor dit jaar is Jan Verheyen van OVAM weinig hoopvol:  "Wij hebben nog geen cijfers voor dit jaar, maar we vrezen wel dat de coronacrisis ervoor zal zorgen dat de cijfers in 2020 nog slechter zullen zijn."

Wij vrezen dat de cijfers in 2020 nog slechter zullen zijn door de coronacrisis

Jan Verheyen, OVAM

Per persoon stijgt het zwerfvuil van 3,13 kilo in 2017 naar 3,44 kilo in 2019. Sluikstorten verhoogt van 4,10 kilo naar 4,48 kilo per persoon. De kosten om zwerfvuil op te ruimen en te verwerken stijgen wel iets minder snel.
Het kost 32,83 euro per Vlaming per jaar.

Toch is er ook goed nieuws. Zo is er in 2019 minder restafval. De Vlaming produceerde 2 kilo minder restafval, dan in 2017. Het gaat om 143,5 kilo ten opzichte van 145,5 kilo.

In Europa horen we ook bij de beste leerlingen op vlak  van recyclage (69,9 procent).

Nood aan preventieve maatregelen

De cijfers van sluikstorten en zwerfvuil zijn dus niet goed en blijkbaar helpt het niet genoeg om vuilbakken te plaatsen, te sensibiliseren en GAS-boetes uit te schrijven.  De VVSG vraagt daarom dat de  Vlaamse regering meer investeert in het voorkomen van afval door bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingen te stimuleren, zowel bij de horecazaken die meeneemmaaltijden aanbieden als bij de producenten. "Zolang men de kraan niet dicht draait, zal Vlaanderen er niet netter op worden en betalen de gemeenten -en dus elk van ons- het gelag", zegt Wim Dries, voorzitter van VVSG.

Milieuorganisaie Recycling Netwerk Benelux reageert eveneens ontstemd. Zij vragen de invoering van statiegeld op plastic blikjes en flessen. 40 procent van het zwerfvuil zou bestaan uit plastic blikjes en flessen. Door er statiegeld op te vragen, zou een grote bron van vervuiling aangepakt worden. Een kritiek die gedeeld wordt door de Vlaamse oppositiepartij Groen: "Onze bermen liggen vol plastic flesjes. Als je die troep wil terugdringen, moet je de mensen er iets voor geven. Zwaaien met GAS-boetes is onvoldoende", zegt Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen).

Minster Zuhal Demir (N-VA) kondigt extra maatregelen aan

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) liet via Twitter weten extra maatregelen te willen nemen. Ze wil dat steden en gemeenten hun handhaving opdrijven en  de GAS-boetes verhogen van 350 euro tot maximum 500 euro.  Verder wil ze ook dat de producenten van de verpakkingen hun verantwoordelijkheid opnemen. Hoe dat laatste zich concreet zal vertalen is nog niet duidelijk.

Meest gelezen