Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Stijgend aantal coronabesmettingen in Duitsland:  kerstversoepelingen komen in het gedrang

Ook in Duitsland stijgt het aantal coronabesmettingen, en dat ondanks een gedeeltelijke lockdown sinds begin november. Daarom komen in sommige deelstaten nu ook de geplande "kerstversoepelingen" in het gedrang. Dat zorgt voor verwarring en verdeeldheid.

De voorbije 24 uur testten bijna 23.700 mensen positief in Duitsland en dat is een record. Duitsland voerde eind november een "lockdown light" in, maar de cijfers willen niet zakken, integendeel.  

"De situatie is nog altijd heel ernstig," zei Lother Wieler, directeur van het Robert Kochinstituut (RKI) vanochtend. "Sinds vorige week is de situatie zelfs verslechterd. Het aantal besmettingen staat al weken op een hoog niveau. Op dit moment zien we zelfs een stijging in het aantal besmettingen en dat is echt zorgwekkend."

Het RKI is de instelling die de corona-epidemie in Duitsland opvolgt. Wieler denkt niet dat de cijfers op korte termijn zullen zakken, daarom roept hij de Duitsers op om hun contacten flink terug te schroeven. Wieler sluit zich zo aan bij de bondskanselier Merkel.  Die hield gisteren een emotioneel pleidooi in het Duise parlement:  "Als we te veel contacten hebben in de kerstperiode en als daarna zou blijken dat het de laatste Kerst was met de grootouders, dan hebben we het allemaal echt verknoeid."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Dat is voor de Duitsers een harde noot om te kraken", zegt correspondente Judith van de Hulsbeek, "want kerst is hier het familiefeest bij uitstek." Toch denken verschillende bondsstaten om "versoepelingen" voor de kerstperiode terug te draaien of aan strengere maatregelen . Zo denkt de burgemeester van Berlijn eraan om niet-essentiële winkels te sluiten en om voor het onderwijs de kerstvakantie te verlengen of afstandsonderwijs in te voeren. 

Maar omdat de beslissingsmacht bij de deelstaten ligt, is er nu een lappendeken aan maatregelen van kracht, zegt Van de Hulsbeek: "Hier in Berlijn mag je dus maar met 5 kerstvieren en ergens in Noordrijn-Westfalen mag dat met 10 mensen, die dan nog eens uit verschillende huishoudens komen. Dat zorgt voor veel verwarring en dus ook voor veel ontevredenheid." Bondskanselier Merkel zou liever nationale maatregelen zien, maar dat ligt niet in haar bevoegdheid.

Kerst van de eenzaamheid

Het zijn niet alleen de stijgende besmettingscijfers die zorgen baren, ook het stijgend het aantal doden. Eergisteren waren dat er 590 op een dag tijd, gisteren 440. "De oorzaak is dat de epidemie nu vooral huishoudt in deelstaten waar relatief meer ouderen wonen, zoals Saksen, en dat heeft voor een belangrijke stijging van het aantal doden gezorgd", zegt Van de Hulsbeek.

"Sinds de epidemie exponentieel is beginnen te groeien, kunnen de gezondheidsdiensten het contactonderzoek niet meer naar behoren uitvoeren, en dat was eigenlijk de hoeksteen van het Duitse coronabeleid. De aanbeveling is nu om kerst zo klein mogelijk te houden. Maar, zei Merkel, het mag ook niet de kerst van de eenzaamheid worden. " 

Een emotionele bondskanselier Merkel gisteren in het parlement
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen