Shakespeares "Macbeth" op Instagram: "We proberen zo een jong publiek te bereiken" 

Figurentheater FroeFroe lanceert vandaag de voorstelling "MEKBET" op Instagram. Ze proberen zo een jong publiek te bereiken nu spelen op de planken niet mogelijk is. Het belooft een eigenzinnige herwerking van William Shakespeares Schotse tragedie te worden: "We wilden iets op Instagram maken, dan kunnen we beter de klassieker der klassiekers gebruiken."

De cultuursector zit al een tijdje achter slot en grendel en dat biedt heel wat kunstenaars en artiesten de kans om zichzelf heruit te vinden. Na het WhatsApp-theater van SKaGeN kan je vanaf vandaag de wereld van Shakepeare induiken via de app Instagram. Theater FroeFroe brengt er via het account "_mekbet_" gratis een herwerking van Shakespeares kortste en meest bloedige tragedie "Macbeth".

Via Instagram proberen we een jong publiek te bereiken nu dat fysiek niet mogelijk is.

Dries De Win, regisseur

FroeFroe treedt normaal op voor een jong publiek en hoopt met deze nieuwe vorm van spelen jongeren ontspanning te bezorgen. "Veel kinderen en jongeren zitten thuis. We willen hen een lichtpuntje geven", vertelt regisseur Dries De Win. "Hun gsm is momenteel vaak de enige vorm van vrijheid die ze hebben. Via Instagram proberen we hen te bereiken nu dat fysiek niet mogelijk is."

Bekijk hier een trailer van "MEKBET" en lees daarna verder: 

Instagram Lives en doorklikaccounts

Hoe gaat dat nu in zijn werk, zo'n voorstelling via Instagram? Vanaf vandaag komt op het Instagramprofiel van "MEKBET" zeven dagen aan een stuk een akte online. Elke akte begint met een Instagram Live om 20 uur. Als moderne barden nemen muzikanten als Compact Disk Dummies, School is Cool en Chibi Ichigo elk zo'n proloog voor hun rekening.

Na de proloog verschijnen er drie foto's op het Instagramaccount. Via die foto's kan je doorklikken naar andere profielen die je via filmpjes het verhaal onthullen. Via de "story highlights" (de vastgepinde Instagramverhalen op het profiel, red.) kan je alvast kennismaken met de personages.

Regisseur Dries De Win is enthousiast om met dit nieuwe medium te werken en ziet gelijkenissen met fysiek theater: "Het gaat een gigantisch experiment zijn. Het medium maakt alles heel kort en vluchtig. Stories op Instagram verdwijnen na 24 uur. Zo is het ook met theater. Van zodra je de zaal verlaat, verdwijnt de voorstelling voorgoed." Nadat alle zeven aktes zijn opgevoerd, zal het volledige project ook van Instagram verdwijnen. 

Het gaat een gigantisch experiment zijn. 

Dries De Win, regisseur

Niet enkel het medium waarmee FroeFroe de voorstelling brengt, bevindt zich buiten hun comfortzone. Alle scènes zijn vooraf opgenomen met behulp van een Chromakey Blue Screen. Met zo'n scherm kan je de achtergrond van een beeld vervangen door een andere beeld. Koning Mekbet en co zullen zo gekatapulteerd worden naar een postapocalytisch tijdperk. Het verhaal zal zich dus niet langer in Schotland afspelen. "Ik denk dat veel Shakespeare-liefhebbers gechoqueerd gaan zijn van wat we ermee doen", aldus De Win.

30 acteurs en een psychiater

De hele voorstelling is slechts op enkele weken tijd bedacht en in elkaar gestoken. "We moeten ons aanpassen aan de situatie waarin we ons nu bevinden", vertelt De Win. "Fysiek optreden kan momenteel niet, dus kwam ik op het idee om deze grote klassieker te laten clashen met een moderne manier van storytelling."

Maar liefst 30 acteurs vertolken een rol in "MEKBET". Acteur Saïd Boumazoughe (bekend van de Eén-serie "GR5") speelt koning Mekbet. Maarten Bosmans neemt twee rollen op zich. Net als zijn collega's is hij blij om weer te kunnen spelen: "De eerste draaidag was als een eerste schooldag. Je hebt zo lang niet meer gespeeld dat je bang bent om het te verleren, maar eens je in dat warme bad terechtkomt, loopt het los", lacht Bosmans.

Bekijk hier een fragmentje van de Instagramvoorstelling en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Andere acteurs die de revue passeren zijn onder meer Joke Emmers, Sven De Ridder, Tanya Zabarylo en Danny Timmermans. De vreemde eend in de bijt is kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens. Hij zal niet toevallig als dokter optreden.

Je kan "MEKBET" (12+) van vandaag tot en met zondag 20 december gratis volgen op Instagram. De proloog start dagelijks live om 20 uur. Bekijk hier alvast de reportage uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen