Videospeler inladen...

Meer dan 3.000 coronadoden in één dag in de VS: "Meer doden dan bij de aanslagen van 11 september 2001"

In de Verenigde Staten zijn in één dag meer dan 3.000 mensen overleden aan de gevolgen van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Het voorbije etmaal overleden 3.054 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie in de VS. "Dat zijn meer doden dan bij de aanslagen op 11 september 2001, toen 2.970 mensen omkwamen", zegt correspondent in de VS Björn Soenens. 

In totaal heeft de VS nu 289.000 overlijdens geregistreerd die te wijten zijn aan het coronavirus, blijkt uit data van het Covid Tracking Project in de VS. 

Er liggen 106.688 mensen in het ziekenhuis, ook dat is een record. "De afgelopen weken is het aantal patiënten in de ziekenhuizen met 20 procent gestegen", zegt Soenens. En het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen per dag ligt al wekenlang boven de 200.000. Dat zijn dramatische cijfers waar heel veel persoonlijke tragedies achter schuilen."

"We maken een compleet ongeziene gezondheidscrisis door in dit land", zegt Kathleen Sebelius, die minister van Volksgezondheid was onder president Barack Obama aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. "De ziekte is overal - Midwest, Westkust, Oostkust, Noord, Zuid. Gezondheidswerkers zijn uitgeput, ziekenhuizen zijn helemaal vol."

Bekijk hier onze correspondent Björn Soenens in "Het Journaal" over de toestand in de VS (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Feestdagen

Mogelijk heeft Thanksgiving, nu twee weken geleden, ook een impact op het stijgende aantal besmettingen. "Dat is al weken aan het stijgen", zegt Björn Soenens. "Maar je ziet nu toch een intensivering in het hele land. Miljoenen mensen namen extra risico's door toch te reizen, geen afstand te houden, familie te zien, en dat zou je nu wel eens kunnen zien in de cijfers. Er komt nu ook een belangrijk joods feest aan, Chanoeka, en ook dat zou mogelijk tot een toename kunnen leiden."

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Of er extra maatregelen komen? "Dat is per staat verschillend en hangt heel sterk af van gouverneurs en burgemeesters. Soms willen burgemeesters een verstrenging, maar hun gouverneur niet, of vice versa. Het is wachten op een nationaal plan, en dat is er niet. Sommigen zeggen dat de huidige president Donald Trump wat dat betreft in gebreke blijft. Hij heeft nooit opgeroepen tot afstand houden, mondmaskers dragen, contacten beperken... Door het ontbreken van zo'n plan heeft de epidemie veel meer voet aan grond gekregen dan had gehoeven."

Het coronavaccin van farmareus Pfizer-BioNTech kan nu elk moment worden goedgekeurd door de gezondsheidsautoriteiten in de VS. Maar experten waarschuwen toch dat het land nog maar aan het begin staat van een zware winter. Pas in de loop van 2021 zal er een betekenisvolle impact zijn van de vaccins, gesteld dat voldoende mensen zich laten inenten.  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen