Radio 2

Truckchauffeurs omzeilen gesloten grensovergang via het centrum van De Panne: "Dit kan echt niet de bedoeling zijn"

Heel wat vrachtwagenchauffeurs proberen via het centrum van De Panne toch in Frankrijk te geraken. Want sinds gisteren wordt de E40 aan de grensovergang tussen De Moeren en het Franse Ghyvelde door de Franse politie afgesloten om de files richting de havens van Calais en Duinkerke te beperken.

De snelweg naar de Franse havens van Calais en Duinkerke slibt dicht met steeds meer vrachtwagens en dat is te merken tot in De Panne. Transporteurs zijn bang dat na de brexit van 1 januari de douaneregels veel moeilijker zullen worden. Ze willen dus nu nog snel het Kanaal oversteken, wat het extra druk maakt in de Franse havens. 

Sluipwegen

Om de files te beperken sluit de Franse politie geregeld de E40 af aan de grensovergang tussen De Moeren in West-Vlaanderen en het Franse Ghyvelde. Maar de vrachtwagenchauffeurs gebruiken sluipwegen, onder meer door het centrum van De Panne. "Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt burgemeester Bram Degrieck (CD&V).

"We moeten erover waken dat de vrachtwagens op de snelweg blijven of op een deftige manier omgeleid worden. Het kan niet zijn dat ze via het centrum van De Panne en andere kleine baantjes Frankrijk proberen binnen te rijden. Dat wordt op termijn onleefbaar. We rekenen op de gouverneur van West-Vlaanderen voor een deftig brexitplan, zodat de vrachtwagens gewoon op de snelweg blijven", besluit Degrieck.

Meest gelezen