Trumps advocaat Giuliani verlaat ziekenhuis na behandeling "mirakelmedicijnen": "Als je beroemd bent, zijn ze bezorgd"

In de VS heeft Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Donald Trump, het ziekenhuis verlaten waar hij was opgenomen met een coronabesmetting. Net als Trump werd Giuliani (76) behandeld met speciale medicatie -synthetische antilichamen en de virusremmer Remdesivir. Die experimentele behandeling is niet zomaar toegankelijk voor elke gewone Amerikaan. Zijn status als prominent persoon is zijn behandeling ten goede gekomen, gaf Giuliani zelf te kennen. Gisteren zijn in de VS intussen 3.000 mensen in één dag overleden aan het coronavirus, een triest record. 

De 76-jarige Rudy Giuliani werd enkele dagen geleden in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Geheel verwonderlijk was dat niet, want net als de Amerikaanse president Trump heeft Giuliani het coronavirus altijd geminimaliseerd. De voorbije weken reisde hij door de VS om de overwinning van de Democraat Joe Biden tijdens de presidentsverkiezingen aan te vechten. Een mondmasker droeg hij zelden.

Enkele dagen nadat hij was opgenomen, heeft Giuliani het ziekenhuis alweer mogen verlaten. Met dank aan de experimentele medicijnencocktail -de antilichamenbehandeling van het Amerikaanse biotechbedrijf Regeneron en de virusremmer Remdesivir- die ook president Trump kreeg toegediend, zo vertelde Giuliani zelf aan de conservatieve commerciële radiozender WABC in New York. 

Net als Trump zegt Giuliani zich na zijn behandeling "beter dan ooit" te voelen. "Het zijn mirakelmedicijnen. De dag nadat ik ze heb toegediend gekregen, voelde ik me tien jaar jonger", zei Giuliani.

Dit zijn beelden van Giuliani die het ziekenhuis verlaat (de tekst loopt hieronder door):

Videospeler inladen...

Het experimentele coronamedicijn van de firma Regeneron waarmee Trump en nu dus ook Giuliani zijn behandeld, kreeg een tijdelijke noodvergunning in de VS en mag worden toegediend aan bepaalde groep patiënten. Het gaat om mensen die nog niet in het ziekenhuis liggen, maar wel een groot risico lopen om te worden opgenomen. Bijvoorbeeld door hun leeftijd of omdat ze zwaarlijvig zijn. 

Als je beroemd bent, zijn ze bezorgd dat er iets met je zal gebeuren en zijn ze grondiger en doen ze alles goed

Nu het aantal coronabesmettingen in de VS stevig blijft stijgen, met zo'n 200.000 nieuwe gevallen per dag, zijn er veel patiënten die potentieel gebaat zouden zijn met het medicijn. Maar er is niet genoeg voor iedereen, zodat moet worden afgewogen wie het krijgt, en wie niet.

Zijn status als prominent persoon is zijn behandeling ten goede gekomen, zei Giuliani zelf in het radio-interview. "Als je beroemd bent, zijn ze bezorgd dat er iets met je zal gebeuren en onderzoeken ze grondiger en doen ze alles goed."

Giuliani is niet de eerste medewerker in de entourage van president Trump die een COVID-behandeling krijgt die niet zomaar toegankelijk is voor gewone Amerikanen. Eerder waren de voormalige gouverneur van New Jersey Chris Christie en minister van Huisvesting Ben Carson ook snel genezen.

Meest gelezen