UZ Gent richt Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg op: “We willen meer kunst en cultuur bij de patiënt”

Het Universitair Ziekenhuis Gent heeft het Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg voorgesteld. De prinses is erevoorzitter van het fonds dat meer kunst en cultuur aan bod moet laten komen in het ziekenhuis, zowel bij het personeel als bij de patiënten. 

Het UZ Gent wil meer kunst en cultuur tot bij de patiënten brengen. Het ziekenhuis is ervan overtuigd dat zoiets de band tussen patiënt en hulpverlener kan versterken. Kersvers prinses Delphine wordt erevoorzitter en ambassadrice van het project. 

Prinses Delphine is een kunstenares voor wie communicatie en liefde erg belangrijk zijn, dat is precies het doel van dit fonds

Tessa Kerre, Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg

“We zijn enorm verheugd, trots en blij dat de prinses haar naam aan het fonds wil geven”, vertelt professor Tessa Kerre van het fonds. “Ze past perfect binnen het thema. Prinses Delphine is een kunstenares voor wie communicatie en liefde erg belangrijk zijn. Ze staat voor warmte en menselijk contact. Ze zegt bovendien ook dat kunst therapeutisch werkt. Ze is dus de juiste persoon op de juiste plek. Zij verbeeldt de boodschap die wij willen overbrengen in haar kunst.”

Helende kracht van kunst

“We hebben het fonds opgericht omdat we ervan overtuigd zijn dat kunst een helende werking kan hebben”, vertelt Kerre. “In een ziekenhuis proberen we mensen beter te maken. En over het algemeen doen we dat door de ziekte te behandelen, maar we mogen niet vergeten dat er achter de ziekte ook een mens schuilt.”

Door kunst en cultuur kan de band tussen patiënt en zorgverlener versterkt worden

Tessa Kerre, Fonds Prinses Delphine van Saksen-Coburg

“Kunst kan een rol spelen in het genezingsproces. Door kunst en cultuur kan de band tussen patiënt en zorgverlener versterkt worden. Als je als arts binnengaat bij een patiënt die een boek aan het lezen is, kan het fijn zijn om er eens over te praten. Sommige mensen maken tijdens hun opname ook tekeningen of schilderijen. Iedereen gaat op zoek naar een manier om de tijd in het ziekenhuis op te vullen. Kunst en cultuur krijgen daar vaak een plaats. Door het samen over kunst te hebben kan je connectie maken via een passie en het over iets anders dan de ziekte hebben.”

Kunst op de kamer

“We hebben met het fonds heel veel wilde ideeën die we willen uitwerken”, vertelt Kerre enthousiast. “Een voorbeeld is de culturele jukebox. De bedoeling is om een digitaal platform te creëren voor patiënten die opgenomen zijn in het UZ Gent. Via dat platform kunnen zij uit een soort roomservicemenu kiezen voor een portie kunst en cultuur aan bed. We werken daarvoor met vrijwilligers van binnen én buiten het ziekenhuis."

“Als iemand graag een tekst wil komen voorlezen of een lied wil komen zingen, dan kan dat allemaal. Het moet niet altijd groots zijn. Gewoon een kunstwerk met iemand delen is ook al leuk.

Filmpje met zorgverleners

Het UZ Gent wilde het nieuwe fonds in de kijker zetten met een groot evenement waarbij de culturele jukebox gelanceerd werd maar daar heeft de coronacrisis nu een stokje voor gestoken. “We hebben alles een beetje moeten bijsturen. Volgende week dinsdag laten we wel op alle kamers in het UZ Gent een filmpje vol kunst en cultuur zien dat me nu aan het maken zijn”, zegt Kerre nog. Het zal gestreamd worden op de televisies van alle patiëntenkamers in het ziekenhuis. 

Kunst en gezondheid gaan samen voor Delphine

Dat prinses Delphine haar naam verbindt aan het fonds, wil niet zeggen dat ze het zelf gaat financieren, zegt royalty-volger Brigitte Balfoort in "De wereld vandaag" op Radio 1 (zie audio onder). "Maar zij zal wel aanwezig zijn als er een event is en kan zo als prinses meer gedaan krijgen voor de financiering. Ik verwacht wel meer degelijke zaken van haar."

Dat het fonds zich met kunst inlaat, hoeft niet te verwonderen. "Prinsen en prinsessen kiezen altijd een onderwerp waarmee ze affiniteit hebben. Voor Delphine lag het voor de hand dat kunst en gezondheid  samengaan. Zij heeft altijd gezegd dat kunst haar heeft geholpen bij de moelijkheden in haar leven. Ze is zelf ook een aantal keren ziek geweest en ook mentaal heeft ze het moeilijk gehad",  zegt Balfoort. 

Meest gelezen