Foto: Radio 2

Skaters moeten voorlopig toch geen halve euro betalen voor verlichting op Londerzeels skatepark

Het skatepark van Londerzeel zal, zolang de coronamaatregelen gelden, gratis verlicht worden. Nochtans had de gemeente een betaalautomaat geplaatst om de skaters per half uur een halve euro te laten betalen voor de verlichting. Maar daar kwam protest tegen. 

Een broodautomaat, een bloemenautomaat tot zelfs een aardappelenautomaat. Langs Vlaamse wegen kom je ze geregeld tegen. Maar een lichtautomaat is toch nieuw. In Londerzeel bedachten ze zo'n automaat op vraag van de skatende jongeren. Die konden amper skaten nu het weer vlug donker is.  Daarom installeerde de gemeente verlichting die aan een automaat is gekoppeld. Voor 50 cent krijg je er een half uur licht. 

Stel je voor dat je zou moeten betalen voor verlichting aan een bankje of op een pleintje? Niemand zou dat aanvaarden. 

Ilias Moussi - Gemeenteraadslid Pro1840

Maar tegen de maatregel kwam protest van ondermeer oppositiepartij Pro1840. Gemeenteraadslid Ilias Moussi : “We vragen dat de verlichting gratis wordt. We vinden het erg bedenkelijk dat jongeren moeten betalen voor verlichting. Bovendien geeft het systeem maar zeer beperkt licht. En dat terwijl er grote verlichting voorzien is voor het sportterrein vlak naast het skateterrein. En die verlichting brandt nu als coronamaatregel 's avonds wel gratis. En het principe op zich is al vreemd: Stel je voor dat je zou moeten betalen voor verlichting aan een bankje of op een pleintje? Niemand zou dat aanvaarden."

Gemeente past maatregel (tijdelijk) aan

Het gemeentebestuur heeft oren naar die opmerkingen. "De maatregel wordt nu aangepast", zegt schepen van Jeugd Dimitri Robbyns (LWD):  “Zolang de coronamaatregelen gelden, gaan we ook het B-terrein vlakbij verlichten, zodat jongeren ook gratis kunnen skaten ’s avonds tot 22 uur”

“Het systeem met de drukknop hebben we na overleg met de skaters uitgewerkt”, legt de schepen uit. “De skaters zelf hadden hierom gevraagd en zijn ook bereid om hiervoor een kleine bijdrage te betalen. We hebben het zo ingevoerd omdat andere gebruikers ook moeten betalen voor de verlichting van de voetbalterreinen, sportsite en atletiekpiste. Maar nu, tijdens de coronaperiode, kunnen individuele sporters op sommige momenten gebruik maken van de atletiekpiste. Die wordt dan ’s avonds gratis verlicht. Als die dan verlicht wordt, dan is dit niet helemaal eerlijk ten opzichte van de skaters die dus wel een halve euro moeten betalen. En dus zullen we, zolang de coronamaatregelen gelden, het B-terrein verlichten, zodat het skateterrein ook verlicht wordt en jongeren er ’s avonds ook gratis kunnen skaten.”

Meest gelezen