Santeri Viinamäki

Waarom je maar beter je portefeuille in Leuven kwijt geraakt dan in Huldenberg

De Leuvense politie wordt door de makers van de reportage van het Eén-programma Factcheckers geroemd om de manier waarop ze met verloren voorwerpen omgaat. In Huldenberg waar 30 euro verdween uit een binnengebrachte portefeuille, is een intern onderzoek opgestart.

In de tweede aflevering van  'Factchekers' zochten presentatoren Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren uit of gevonden portefeuilles verloren gaan bij gemeentehuizen en politiekantoren.  Dat testten ze in 50 Vlaamse steden en gemeenten.  Eén op de vijf gevonden portefeuilles bleek verloren te gaan in het politiekantoor of op het gemeentehuis waar de eerlijke vinder ze had binnen gebracht. 

Elke dienst of secretariaat bleek zijn eigen systeem te hebben om een gevonden portefeuille bij te houden en te registeren. De Leuvense politie kreeg een pluim. 

We hebben geleerd met vallen en opstaan. Maar nu hebben we een goede procedure.

Marc Vranckx - Politie Leuven

Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx legt uit hoe dat komt en hoe ze te werk gaan. "Wij hebben geleerd met vallen en opstaan. Jaren geleden raakten ook bij ons dingen verloren en daarom hebben we een procedure uitgewerkt. Samen met de vinder wordt gekeken wat er in de portefeuille zit, dat wordt dan onmiddellijk in ons systeem genoteerd. We noteren ook waar het voorwerp gevonden is. Daarna, om te zorgen dat het niet zou verloren gaan in een kast of een schuif wordt alles mooi opgeboren op één plaats, afgesloten en enkel een beperkte groep mensen kan daar aan. Daarnaast maken we van elk verloren voorwerp een foto en een beschrijving die op de facebookpagina 'Gevonden voorwerpen Politie Leuven' terecht komen." En dat rendeert, want heel wat verloren voorwerpen worden door de webpagina opnieuw opgehaald. Toch blijven geregeld spullen achter. Die worden om de paar maanden verkocht. 

Lees verder onder de foto.

Goede voorbeeld graag doorgeven

De Leuvense politie is blij met het onderzoek van Factcheckers, zegt Marc Vranckx nog. "We hebben met genoegen naar de uitzending gekeken.  En we zijn altijd bereid om uit te leggen hoe we werken, als we daar anderen mee kunnen helpen doen we dat graag."

Huldenberg: intern onderzoek

In Huldenberg waren ze minder blij na het zien van de reportage. Want  bij de politie van Huldenberg kreeg de eigenaar zijn portefeuille wel terug, maar ontbrak er 30 euro. De burgemeester reageerde nog in de uitzending. "Dit kan niet door de beugel. Het kan natuurlijk niet dat het vertrouwen in onze politie beschaamd wordt". Intussen is de politie een intern onderzoek gestart. 

Meest gelezen