Radio 2

Nultolerantie in West-Vlaanderen tijdens de feestdagen: "Er zullen onmiddellijk boetes uitgeschreven worden" 

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé kondigt een nultolerantie aan in de provincie West-Vlaanderen tijdens de feestdagen. "Als je in een drukke winkelstraat een mondmasker moet dragen en je doet dat niet, dan krijg je onmiddellijk een boete van 250 euro", zegt hij. "De tijd van verwittigen is compleet voorbij."

De gouverneur wil dat er tijdens de feestdagen streng gecontroleerd en opgevolgd wordt. Dat heeft hij afgesproken met de federale politie en alle West-Vlaamse korpschefs en procureurs. 

“De cijfers in West-Vlaanderen gaan de verkeerde kant op. Ook het reproductiecijfer (red.: aan hoeveel mensen geeft een besmet persoon het virus door) is het hoogste binnen België. De regels moeten echt gevolgd worden. Nultolerantie voor wie dat niet doet, is volgens mij de enige manier om een derde besmettingsgolf te vermijden. We moeten streng zijn."

Maximale capaciteit

"We hebben afgesproken dat alle politiezones hun maximale capaciteit gaan inzetten", gaat Decaluwé voort. "Met extra aandacht op kerstavond, kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. Ze gaan ook innovatieve middelen inzetten om te controleren, zoals cameranetwerken en drones. In bepaalde stations komt er ook versterking van de federale politie en er zullen ook agenten in burger op pad gestuurd worden. We zetten dus alles op alles om de mensen de regels te doen naleven."

"Ik wil ook vragen aan de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken om een duidelijker kader te voorzien waarbinnen we mogen optreden om privéfeestjes aan te pakken. Want nu kan je niet zomaar in een huis binnendringen. Dat gaat en dat mag niet. We leven nog altijd in een rechtsstaat."

Bekijk hier een bijhorend verslag uit "Het Journaal" met de reactie van gouverneur Decaluwé (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

"Houd u aan de regels"

Hoe het komt dat de cijfers in West-Vlaanderen de verkeerde kant op gaan, weet Decaluwé niet. "We zijn natuurlijk extra gevoelig omdat we een grensprovincie zijn, zowel naar Frankrijk als naar Nederland toe. Speelt dat mee? Ik weet het niet. Het is nog te vroeg om te zeggen wat de oorzaken zijn."

"Ik kan alleen maar oproepen dat de mensen zich aan de regels moeten houden", zegt hij. "De politie heeft al vaak moeten optreden tegen mensen die de regels aan hun laars lappen. Dat zijn gewoon feiten. Daarom moeten we nu extra streng zijn tijdens de eindejaarsperiode. We willen geen scenario's zoals in de Verenigde Staten na Thanksgiving. Dat zou een echte ramp betekenen."

Burgemeester Dedecker boos

Decaluwé zei op Radio 1 dat enkele gemeenten het minder goed doen en minder PV's opstellen. Hij noemde Middelkerke bij naam, zeer tot ongenoegen van burgemeester Jean-Marie Dedecker. "Middelkerke is een van de beste gemeenten wat betreft het aantal besmettingen", zegt Dedecker.  

"Voor de gouverneur tellen het aantal boetes dat uitgedeeld wordt en niet het aantal besmettingen in een gemeente. Wij volgen alle regels die de minister heeft opgesteld minutieus op, maar de gouverneur doet er altijd een stukje bij en gaat in overdrive. Daar krijg ik het heel moeilijk mee".

Bekijk hier de reactie van Dedecker in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen