AFP or licensors

In woestijnzand begraven paleis van Bijbelse koning Herodes toont nieuwe geheimen

Na jaren van archeologische opgravingen worden nieuwe schatten uit het paleis van Herodes aan het publiek getoond, op de Westelijke Jordaanoever. Herodes was 2.000 jaar geleden de koning van Judea, als vazal van de Romeinen.

Herodes I de Grote, ook wel de Wrede genoemd, kennen we uit het evangelie van Matteüs: hij zou het zijn geweest die de opdracht gaf om alle jongetjes tot twee jaar te vermoorden, uit angst voor een rivaal. Daarop sloeg het jonge gezin van Jozef, Maria en Jezus op de vlucht naar Egypte.

Herodes was een vazalkoning van de Romeinen en regeerde over delen van Judea. Hij stond bekend als een groot bouwer en liet zich inspireren door de Romeinse architectuur; hij liet onder meer de tempel van Jeruzalem verbouwen en breidde de stad Caesarea uit, net als de beroemde vesting Massada.

Voor zichzelf bouwde Herodes een aantal paleizen, onder meer het Herodium, waar hij begraven werd. Voor zijn dood had hij beslist om het paleis onder woestijnzand te bedelven, opdat zijn herinnering eeuwig bewaard zou blijven. Onder het zand zijn de gebouwen 2.000 jaar goed geconserveerd. Beetje bij beetje geven archeologische opgravingen nu ware schatten vrij.

AFP or licensors

Vanaf zondag kunnen bezoekers de monumentale trap met bogen bestijgen naar de hal van het paleis. De binnenmuren zijn gedecoreerd met fresco’s in bruine, groene en zwarte tinten. Ook met afbeeldingen van mensen en dieren, wat voor de Joodse bevolking niet toegelaten was.

Aan de voet van de trap ligt een theater met zo’n 300 zitplaatsen. In een "VIP-loge" ontving koning Herodes destijds de Romeinse generaal Marcus Agrippa.

Het Israëlische hoofd van de opgravingen Roi Porat noemt het Herodium een "uniek archeologisch laboratorium, vergelijkbaar met Pompeii, een  Romeinse capsule".

Het waren franciscanermonniken die in de jaren 50 van start gingen met de opgravingen in de woestijn. In 2007 vonden Israëlische archeologen het graf van Herodes op de site. 

De kwestie is ook politiek geladen. Het Herodium ligt op de Westelijke Jordaanoever tussen Jeruzalem en Betlehem, in Palestijns, maar door Israël bezet gebied. Vlakbij de berg liggen zowel Palestijnse dorpen als Joodse nederzettingen.

AFP or licensors

Meest gelezen