Colruyt group

Colruyt Group haalt als eerste in België de nodige vergunningen binnen voor de oprichting van een zeeboerderij

Colruyt Group, de groep waartoe ook de bekende warenhuisketen hoort, is er als eerste in ons land in geslaagd om de nodige vergunningen te krijgen om een zeeboerderij op te richten. Op 5 kilometer voor de kust van Nieuwpoort en Koksijde komt een plaats waar zeewier, oesters, maar eerst en vooral mossels worden gekweekt. Stad Nieuwpoort en verenigingen van pleziervaart stappen naar de rechter.

Na een gebruiksvergunning heeft Colruyt Group nu ook een milieuvergunning voor haar project van aquacultuur. De Wetenschappelijke Dienst Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) beoordeelde de milieueffecten van de zeeboerderij en bracht positief advies uit aan de bevoegde minister Van Quickenborne. 

Stap voor stap

De groep wil er zeewier, oesters, maar vooral mosselen kweken. Stefan Goethaert van Colruyt Group: "We zullen het gefaseerd aanpakken. We starten in eerste instantie met de aanleg van een 50-tal lijnen, waar dus die mosselen op zullen groeien en de verwachting is dat daar ongeveer een 250 ton mosselen per jaar op zouden groeien. Als dat goed is en de kwaliteit zich bevestigt, dan gaan we opschalen tot ongeveer een 200-tal lijnen, maar dat zullen we stap voor stap aanpakken." De groep verwacht pas ten vroegste een eerste beperkte mosseloogst in de herfst van 2022 en hoopt in 2023 op een volwaardig Belgisch mosselseizoen. Colruyt Group belooft naarmate het project groeit ook de effecten ervan in kaart te brengen. Ze zal dat doen in samenwerking met BMM. 

Gerechtelijke stappen

Colruyt Group is blij met de vergunningen, maar daarmee is de weerstand allesbehalve weg. De stad Nieuwpoort trekt voor elke vergunning naar de Raad van State. Volgens het stadsbestuur ligt de zeeboerderij niet op de juiste plaats. "Onze vissers halen op die plaats al generaties lang garnalen en andere vis boven. Bovendien is het een plaats waar ook druk aan pleziervaart wordt gedaan", zegt schepen van Visserij Kris Vandecasteele (CD&V). Ook verenigingen van pleziervaart zetten gerechtelijke stappen. Colruyt Group zegt dat ze met iedereen wil praten en wijst erop dat haar project ook voor jobs zal zorgen. 

Meest gelezen