UZ Gent

Bisdom Gent streamt kerstviering vanuit kapel UZ Gent: "Symbolische plaats om te tonen dat we solidair zijn"

Het bisdom Gent zal de misviering op kerstdag in de kapel van het UZ Gent houden. De plaats is symbolisch gekozen om te tonen dat het bisdom solidair is in de strijd tegen corona. De viering wordt gestreamd op de website kerknet en uitgezonden op de regionale televisie. "Als je weet dat er vorig jaar in heel België meer dan een half miljoen mensen een kerstviering bijwoonden, dan is een publieke viering met 15 toegelaten personen onmogelijk."

Op 25 december, kerstdag, zal het bisdom Gent om 10 uur in de kapel van het Universitair Ziekenhuis van Gent een eucharistieviering live streamen via kerknet.be en uitzenden op TV OOST en AVS.  De bisschop Lode Van Hecke en de aalmoezenier van het UZ, Bert Vanderhaegen, zullen de mis voorgaan. Enkele personeelsleden van het UZ zullen voorlezen. "Het is een uitzonderlijke tijd", zegt Peter Malfliet, woordvoerder van het bisdom. "Op deze manier kan iedereen die dat wil, toch de kerstmis meevieren." De plaats van de mis is speciaal gekozen om solidariteit te tonen met al wie strijdt tegen de coronapandemie. 

We kunnen niet op een meer symbolische plek zijn dan daar waar de strijd tegen corona het hardst wordt gevoerd

Peter Malfliet, woordvoerder bisdom Gent

Het bisdom filmt ook een gebedswake die de bisschop houdt bij de Zusters van de Bijloke, Cisterciënzerzusters in Gent. Die wake zal getoond worden in woonzorgcentra. Vanaf 23 december zal de wake ook op het internet via bisdomgent.be beschikbaar zijn voor iedereen.

Open kerken

"De bisschop wil benadrukken dat de kerken tijdens de hele coronacrisis open zijn gebleven." Ook in deze kersttijd kan je er met je gezin binnenlopen om naar de kerststal te gaan kijken. "Veel kerken spelen stemmige muziek, je kan er even verwijlen voor een persoonlijk gebed", legt Peter Malfliet uit.

Misviering voor 15 personen is onmogelijk

Er zijn bij alle erediensten van alle geloofsgemeenschappen 15 personen toegelaten. In de katholieke kerk laten de bisschoppen de parochies beslissen of ze misvieringen voor 15 personen organiseren. "Maar ik denk niet dat het er veel zullen zijn", zegt Malfliet. "Als je weet dat er vorig jaar over heel België 550.000 mensen naar een misviering zijn geweest met Kerstms, dan is een viering met maar 15 personen nu onmogelijk. We zijn een gastvrije kerk, iedereen die wil vieren, zou moeten kunnen komen." 

Middernachtmissen zijn uitgesloten omdat er een nachtklok geldt, tussen middernacht en 5 uur 's ochtends mag er niemand op straat zijn. 

 

kasto80

Meest gelezen