Bonobo Vyombo geboren in Zoo Planckendael

In het dierenpark Planckendael is een nieuw bonobomannetje geboren. Het kleintje kreeg de naam Vyombo, een naam uit het Swahili. Met Vyombo erbij telt de zoo nu 19 bonobo's. Daarmee heeft de zoo de op een na grootste bonobopopulatie in Europa. "In de natuur leven de dieren ook in grote, sociale groepen. Dat proberen we hier zo goed mogelijk na te bootsen", legt Amanda Wielemans van Zoo Planckendael uit.

In de nacht van 31 oktober op 1 november is bonobo Kianga in Zoo Planckendael bevallen van een mannelijk jong, Vyombo. Dat nieuws is nu pas bekend gemaakt. Met Vyombo erbij telt de dierentuin nu 19 bonobo's, dat is de op één na grootste bonobogroep in Europa. 

"De grootte van de groep is belangrijk voor het welzijn van de bonobo's", legt Amanda Wielemans van Zoo Planckendael uit. "In de natuur leven ze ook in grote sociale groepen en dat proberen we in onze parken zo goed mogelijk na te bootsen."

Onze groep in Planckendael zorgt ervoor dat we de dieren beter leren kennen en zo beter kunnen beschermen in het wild

Amanda Wielemans, Zoo Planckendael

Dat de zoo voor zo'n grote bonobogroep kan zorgen, is belangrijk voor het voortbestaan van de dieren. In het wild zijn ze namelijk erg bedreigd. Naar schatting leven er nog 15.000 tot 50.000 bonobo's in de natuur. "Er verdwijnen steeds meer tropische bossen en de bonobo's worden nog steeds gevangen voor hun vlees. Ze worden daarnaast ook verkocht als gezelschapsdier", vertelt Wielemans. "De groep hier in Planckendael helpt ons om de bonobo's nog beter te leren kennen, zodat we ze in het wild beter kunnen beschermen." 

Binnenkort zal de bonobogroep in de zoo nog groter worden, want eind deze maand of in het begin van het nieuwe jaar verwacht bonobo Nayembi ook een kleintje. 

Bonobo Kianga met haar zoontje Vyombo

Meest gelezen