Brexit wordt steeds concreter: groen licht voor bouw douanepost in Brussel-Zuid

De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor infrastructuurwerken in treinstation Brussel-Zuid. Die moeten het mogelijk maken dat de douane op 1 januari klaar is om controles uit te voeren wanneer het Verenigd Koninkrijk de eengemaakte Europese markt verlaat.

Wat is brexit ook weer? En hoe kwam die tot stand? Bekijk het hier in 1 minuut (en lees verder onder de video):

Zelfs al mochten de brexit-onderhandelaars de komende uren en dagen nog een akkoord bereiken, dan nog zullen goederen die in- of uitgevoerd worden van en naar het Verenigd Koninkrijk - ook in de bagage - vanaf 1 januari onderhevig zijn aan douaneformaliteiten. Daarom moet de bevoegde administratie die dag volledig operationeel zijn, ook in de Eurostar-terminal in Brussel-Zuid.

Daardoor zullen de NMBS en de Regie der Gebouwen voor 15 december tijdelijke prefabstructuren aanbrengen. Voor 1 februari 2021 moet een definitieve structuur op poten staan.

Meest gelezen