Radio 2

Burgemeester Diest: "Drones inzetten of pizza's tellen om coronamaatregelen te controleren is te gek voor woorden"

De burgemeester van Diest, Christophe De Graef (Open Diest), heeft felle kritiek op de aangekondigde strenge politiecontroles tijdens de eindejaarsperiode. Zo wil de Limburgse politiezone Carma drones met warmtesensoren inzetten om na te gaan of er niet te veel mensen in één huis aanwezig zijn. Ook de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé is voorstander van het gebruik van drones en strenge boetes. De gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, suggereerde eerder deze week zelfs om het aantal pizzadozen die aan huis worden geleverd te tellen. Al nuanceerde ze later die uitspraak.

Toen burgemeester De Graef die uitspraken hoorde, kon hij zijn oren niet geloven. Hij schreef zijn frustratie van zich af op zijn Facebookpagina. "Stop het overdreven controleren, we stevenen af op een totalitaire staat. Sommige gouverneurs en korpschefs lijken gek geworden", klinkt het. 

De burgervader raakte eind oktober zelf besmet met het coronavirus en was daardoor een tijdje buiten strijd. Hij doet nu een oproep naar gouverneurs en korpschefs die dreigen met het inzetten van drones en het tellen van pizzabestellingen, om daarmee te stoppen. 

Volgens de burgemeester moet je rekenen op de verantwoordelijkheidszin van de mensen. "Er is altijd een groep van egoïstische mensen die de regels nooit zal volgen. Die bereik je toch niet, en je creëert het omgekeerde effect. We moeten allemaal samen volhouden, hoe moeilijk dat ook is. De mensen zijn het echt wel beu. Maar wat ik gisteren hoorde is echt compleet gek."

De gouverneurs van Antwerpen en West-Vlaanderen zijn net als politiezone Carma losgeslagen.

Christophe De Graef, burgemeester van Diest

De burgemeester pleit ook voor meer begrip voor de mensen. 

"Na negen maanden van strikte regeltjes zijn de mensen stilaan gek aan het worden. Ze snakken naar familie of buiten komen, al is het maar in de tuin. Dat moet kunnen, zonder nu al te zeggen dat er meteen zware controles en boetes zullen volgen. Toen ik de politiezone Carma van Genk hoorde vertellen over drones inzetten, dacht ik: 'Dit is niet meer normaal.'", zegt De Graef aan Radio 2 Vlaams-Brabant. "

We gaan gewoon allemaal samen nog wat moeten doorzetten, maar dat lukt niet met de dreiging van een politieman om de 100 meter. Dat heeft een omgekeerd effect. Bovendien is er een groep die je nooit zal bereiken, die blijven de regels overtreden. Maar dat is een minderheid."

"Gouverneur Vlaams-Brabant pak het goed aan"

Burgemeester De Graef erkent dat het asociaal gedrag voor ergernis zorgt bij mensen die de regels wel volgen. "Maar dat zal niet veranderen. Er rijdt ook elke dag iemand te snel of er is elke dag wel iemand die geen voorrang verleent. Ik zie ook mensen links van de weg lopen in Diest, tegen de looprichting in. Maar dat is een enkeling. We moeten blij zijn met de meerderheid die zich wél aan de regels houdt. Drones inzetten en pizza's tellen is buiten proportie", klinkt het. 

Verder heeft De Graef wel lovende woorden voor de nieuwe gouverneur van zijn provincie Vlaams-Brabant. "We mogen blij zijn met onze nieuwe gouverneur, Jan Spooren. Hij legt de verantwoordelijkheid bij de burgemeesters op maat van de stad of gemeente. Diest heeft het de voorbije maanden altijd goed gedaan en dat zullen de Diestenaars ook blijven doen tijdens de feestdagen."

Meest gelezen