Radio 2

Carlo uit Heule bouwt oude lijnbus om tot keuken op wielen: "Om te gaan koken voor vluchtelingen"

Carlo Herpoel uit Heule bij Kortrijk kocht deze zomer een oude lijnbus en bouwt die nu om tot een mobiele keuken. Zo maakt hij zijn droom waar om in vluchtelingenkampen warme maaltijden te bereiden. Een hoek van de voormalige lijnbus zal gebruikt kunnen worden als medische hulppost.

Wat doet een mens in de coronalockdown? Misschien een droom waarmaken, zoals Carlo Herpoel uit Heule. Hij kocht in de zomer een oude lijnbus van een opkoper en bouwt het vehikel nu om tot een keuken en medische post op wielen. 

Herpoel heeft ervaring met humanitaire doeleinden. Zo bezocht hij al meerdere vluchtelingenkampen en deed hij er vrijwilligerswerk. Met deze bus wil hij volgend jaar naar rampgebieden of vluchtelingenkampen trekken en er zorgen voor warme maaltijden. "Ik heb de grootste lijnbus gekocht", zegt Carlo. "Als de bus omgebouwd is, zal ik hier 12.000 tot 15.000 warme maaltijden per dag kunnen maken. Er hangt hier nog een boodschap van de buschauffeur, maar dat papiertje halen we straks weg. Want eigenlijk wordt het een beetje een "rijdende snackbar".

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Nog veel materiaal nodig

"Ik help al jaren mensen uit de nood", zegt hij. "Dat zit gewoon in mij. Ik ben al actief geweest in Haïti, de Filipijnen en Griekenland. Maar ik ben ook al net over de grens gaan helpen, in de vluchtelingenkampen van Duinkerke en Calais. Dankzij deze bus zal ik nog veel andere mensen kunnen helpen."

Carlo heeft de lijnbus eerst helemaal ontmanteld. Nu gaat hij stap voor stap de bus ombouwen tot zijn droomproject op wielen. "Heel wat van het materiaal dat we gebruiken is tweedehands, zoals de kasten en de platen uit roestvrij staal. Die kon ik recupereren uit het leegstaande Sint-Maartensziekenhuis in Kortrijk. De afzuiginstallaties kreeg ik van keukenbouwer Novy, een sponsor uit Kuurne. We zijn nog op zoek naar een watertank, werkbladen, tafels, een generator en horecamateriaal om de bus helemaal in te richten."

 Herpoel hoopt om in het voorjaar richting vluchtelingenkampen te trekken. 

Meest gelezen