Connie Neefs bij het borstbeeld van haar broer in Gierle
Radio 2

Connie Neefs en dochter Hannelore eren Louis Neefs met "Susa Nina", 40 jaar na overlijden op kerstdag

Connie Neefs heeft samen met haar dochter Hannelore een kerstlied ingezongen ter nagedachtenis van hun broer en nonkel Louis Neefs, en zijn vrouw. "Susa Nina" was het laatste nummer dat Louis heeft ingezongen, enkele dagen voor hij samen met zijn vrouw verongelukte, nu op kerstdag 40 jaar geleden. "Het lied gaat over licht in een donkere nacht, een symboliek die ook nu overkomt", vertelt Connie aan Radio 2 Antwerpen.

De Vlaamse zanger Louis Neefs overleed 40 jaar geleden op kerstdag bij een tragisch auto-ongeluk, samen met zijn vrouw Liliane. Zijn zus Connie brengt hen nu samen met haar dochter een eerbetoon. Ze zongen het nummer "Susa Nina", niet toevallig het laatste nummer dat Louis Neefs nog heeft ingezongen, enkele dagen voor zijn dood. 

"Mijn dochter had het idee om iets te doen voor de nonkel die ze eigenlijk nooit heeft gekend", vertelt Connie Neefs op Radio 2 Antwerpen. "Ze dacht daarbij aan het laatste lied dat mijn broer nog heeft ingeblikt bij onze noorderburen. We hebben er een sober en elegant arrangement van gemaakt."

Het lied gaat over licht in een donkere nacht, die symboliek komt nu ook over

Connie Neefs

Achter het lied zit meer dan alleen de laatste opname van Louis Neefs. Voor Connie brengt het warme herinneringen aan haar jeugd naar boven. Als dirigent van het Sint-Ceciliakoor liet hun vader het lied elk jaar opnieuw tijdens de Kerstviering door de kerk weerklinken. Louis Neefs, toen nog Ludwig, zong destijds mee in het zangkoor. 

"En het is een lied uit 1941, net als nu een donkere tijd", vertelt Connie. "De woorden in het lied hebben te maken met de symboliek van Kerst, maar het gaat ook over "peis en vree". Het gaat over licht in een donkere nacht, en die symboliek komt natuurlijk ook dit jaar over." 

Meest gelezen