Videospeler inladen...

Hoe staat het met contactopsporing? "Bereiken 92 procent van positief geteste personen en hoogrisicocontacten"

Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, heeft op de persconferentie over de coronacijfers een stand van zaken gegeven van de contactopsporing. Die verloopt momenteel "zoals het hoort", zei ze. Moykens roept iedereen nogmaals op om goed mee te werken met het onderzoek en alle nauwe contacten door te geven.

Als u positief test op het coronavirus, of als u in nauw contact bent geweest met iemand die positief heeft getest, dan wordt u gecontacteerd door de contactopsporing. Dat systeem heeft al veel kritiek gekregen, maar volgens Moykens is er in de voorbije maanden hard gewerkt om het efficiënter te maken. 

Ze benadrukt wel dat de medewerking van de gecontacteerde personen cruciaal is. "Ik blijf de oproep herhalen om uw nauwe contacten door te geven als u gecontacteerd wordt door het contactcenter. Enkel op die manier kunnen we uw hoogrisicocontacten vinden en de betrokken personen een activatiecode geven zodat zij zich ook kunnen laten testen na zeven dagen."

In cijfers

  • Op dit moment werken 1.700 personen in de callcenters, 300 medewerkers op het terrein gaan thuis langs bij wie niet via telefoon bereikt wordt.
  • De callcenters verwerken meer dan 4.500 succesvolle oproepen per dag. Ze bereiken daarmee 92 procent van de personen die een positief resultaat kregen (indexpatiënten) en 92 procent van de hoogrisicocontacten.
  • Een persoon die positief test, geeft gemiddeld 2,2 contacten door. Dat aantal blijft relatief laag.
  • Er worden gemiddeld ruim 1.500 quarantaine-attesten per dag verstuurd. 

"Het is ook zeer belangrijk dat u bij de minste symptomen contact opneemt met uw huisarts om een juiste diagnose te stellen", benadrukt Moykens. "Momenteel verlopen er ruim 2 dagen tussen het begin van de symptomen en de consultatie bij de huisarts. Hier gaat kostbare tijd verloren als u toch besmet blijkt te zijn."

Intussen krijgen geteste personen hun resultaat opnieuw sneller, zei Moykens. Tussen de consultatie, het afnemen van de test en het resultaat van de test zit nu gemiddeld anderhalve dag. 

Herbekijk ook het gesprek met comitévoorzitter Karine Moykens in "Het Journaal" (en lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

En wat met Coronalert?

Ook over Coronalert gaf Moykens nieuwe cijfers. De corona-app is intussen meer dan 2,3 miljoen keer gedownload.

  • Sinds 30 september zijn er 131.000 resultaten in de app terechtgekomen, waarvan 22.000 positief.
  • Ongeveer 11.000 personen waarschuwden hun contacten. De helft van de positief geteste gebruikers doet dat dus niet.
  • Sinds 20 november krijgt iemand die een test liet afnemen een SMS om alsnog de code van de app te koppelen aan de test. Sindsdien is er een grote stijging van het aantal resultaten in de app.

"Ook hier doe ik graag een oproep. Als u een positief resultaat ontvangt in uw app, verwittig dan zeker uw contacten via de app. Op die manier verwittigt u niet enkel de contacten die u kent, maar vooral ook de contacten die u niet kent. Die u ontmoet in de winkels of winkelstraten, op het openbaar vervoer, op het werk, enzovoort. Deze stap gebeurt niet automatisch. Als u het testresultaat ontvangt, krijgt u de vraag om uw contactpersonen op de hoogte te brengen en moet u nog even de knop activeren."

Herbekijk hieronder de persconferentie over de coronacijfers met Karine Moykens en viroloog Steven Van Gucht:

Meest gelezen